Slovenija

Mariborska Snaga bo čipirala posode za odpadke

STA/J.P.
7. 9. 2015, 11.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mariborska Snaga bo naslednji teden začela z označevanjem posod za mešane komunalne in biološke odpadke. Njihove ekipe bodo na posode namestile čipe in nalepke, na katerih bo zapisana identifikacijska številka posode, naslov, na katerem je posoda prijavljena oz. odjemno mesto. S tem bodo povečali nadzor nad odloženimi odpadki.

STA

Kot so danes pojasnili v mariborskem javnem podjetju, bodo z označevanjem posod identificirati tiste uporabnike, ki niso prijavljeni na odvoz odpadkov, pa jim vseeno nastavljajo posode. Doslej namreč pri odvozu smeti niso mogli preveriti, ali je uporabnik posode dejansko prijavljen na odvoz, zato so sistem številni izkoriščali.

"To obdobje se zaključuje, saj bodo ekipe na terenu v začetni fazi opremljene z ročnimi čitalci čipov, s katerimi bodo preverjali vključenost posod v sistem ravnanja z odpadki, kasneje pa bomo optične čitalce čipov nameščali na smetarska vozila. Tako bodo zaposleni natančno vedeli, kdo je prijavljen v sistem ravnanja z odpadki in kdo ne, uporabnikom, ki niso prijavljeni, pa posod ne bomo praznili," so sporočili iz Snage.

Čipiranje in opremljanje posod z nalepkami bodo izvajali zaposleni izvajalca Eko Lux, ki je bil izbran na javnem razpisu, saj je projekt vreden 80.000 evrov. V Snagi računajo, da se jim bo investicija povrnila v letu dni.

Uporabnike, ki niso prijavljeni za odvoz, posode pa vseeno nastavljajo, bodo obvestili, da se v skladu z veljavnimi predpisi morajo prijaviti na odvoz odpadkov.

S čipiranjem in označevanjem posod bodo začeli v občini Lovrenc na Pohorju, do sredine decembra pa nameravajo označiti vseh 34.000 posod, v občinah, v katerih njihovi uporabniki zbirajo mešane komunalne odpadke ter 14.000 posod, v katerih zbirajo biološke odpadke.

V tem času bodo uporabniki predhodno v svoje poštne nabiralnike prejeli obvestilo, da pri naslednjem odvozu mešanih komunalnih odpadkov in bioloških odpadkov posode pustijo na prevzemnem mestu vse dokler na njih ne bodo opazili nove nalepke.

Uporabnikom, ki se bodo v času izvajanja označevanja posod z vlogo prijavili na odvoz odpadkov, bodo posode dostavljali njihovi delavci, prav tako bodo tudi poškodovane posode menjavali za nove izključno njihovi zaposleni z dostavo na dom. Tako bodo vse nove posode že ustrezno označene.

Uporabnike, ki niso prijavljeni za odvoz, posode pa vseeno nastavljajo, bodo obvestili, da se v skladu z veljavnimi predpisi morajo prijaviti na odvoz odpadkov. Če tega kljub pozivu ne bodo storili, pa bodo v skladu s pooblastili in pristojnostmi ukrepali komunalni inšpektorji medobčinskega inšpektorata.