Svet

Lufthansini piloti bodo spet stavkali

STA/J.P.
7. 9. 2015, 10.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Piloti nemškega nacionalnega letalskega prevoznika Lufthansa bodo spet stavkali. V torek bodo z delom prekinili piloti na dolgih progah iz Nemčije in v tovornem prometu. Stavka se bo začela ob 8. uri in trajala do polnoči. Gre že za 13. stavko v zadnjem letu in pol.

Arhiv Svet24

Stavka bo prizadela samo krovno družbo, ne pa tudi Lufthansinih hčerinskih družb, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz sindikata pilotov Cockpit.

Da se zelo verjetno obeta nova stavka v dolgotrajnem sporu med sindikatom in vodstvom družbe, je postalo jasno že v začetku julija, ko so propadli predhodni pogovori med stranema, ki naj bi vodili v arbitražno rešitev mesece trajajočega spora.

Predstavniki sindikata Cockpit in vodstva družbe ne morejo najti skupnega jezika glede vprašanja upokojitvene starosti pilotov. Ti se borijo za ohranitev trenutne sheme zgodnjega upokojevanja, po kateri se lahko pod zelo ugodnimi pogoji upokojijo s 55 leti in do 65. leta prejemajo 60 odstotkov plače, družba pa želi to starost zvišati na 60 let.

Doslej so piloti Lufthanse v odprtem sporu od aprila 2014 stavkali že 12-krat. S tem naj bi koncernu povzročili za več kot 300 milijonov evrov škode.

Jabolko spora je tudi vprašanje plač in nove nizkocenovne ponudbe. Konec lanskega leta je Lufthansin nadzorni svet potrdil novi sporni koncept nizkocenovnih letalskih prevozov, v okviru katerega naj bi za nizkocenovnike uvedli tudi posebne plačne razrede, lete na kratke in srednje proge pa preselili na nizkocenovnega prevoznika Germanwings. Ta naj bi bil v prihodnje znan pod blagovno znamko Eurowings.

Medtem ko v vodstvu prevoznika ocenjujejo, da so sindikalnim pogajalcem ponudili celovito in dolgoročno vzdržno rešitev, pa predstavniki zaposlenih ocenjujejo, da je bila ta takšna zgolj na prvi pogled, po podrobnejši analizi pa je bila brez prave vsebine.

Vodstvo podjetja je vnovično stavko obžalovalo, a obenem ocenilo, da finančni trgi cenijo njihovo neomajnost pri prestrukturiranju družbe. Obenem Lufthansa zagotavlja, da bo skušala v torek potnikom zagotoviti čim več letov ali pa jih v skrajnem primeru premestiti na lete drugih prevoznikov.