Slovenija

Zadeva Patria zastarala

STA
7. 9. 2015, 10.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Okrajno sodišče v Ljubljani je odločilo, da je proces v zadevi Patria zastaral za vse tri obtožene, Janeza Janšo, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča, je za STA potrdili Črnkovičev odvetnik Dejan Marković. Zadeva je torej zavržena. Janša je odločitev sodišča na Twitterju pospremil z besedami: "Čas je, da kršilci človekovih pravic odgovarjajo".

STA

Po besedah Ivana Črnkoviča imajo stranke osem dni časa za pritožbo na to odločitev.

Odločitev, kdaj zadeva Patria zastara, je bila v rokah ljubljanske okrajne sodnice Tanje Lombar Jenko, ki je primer po razveljavitvi na ustavnem sodišču dobila v ponovno odločanje. Sodnica je morala odločiti, ali glede zastaranja velja določba kazenskega zakonika iz časa, ko naj bi bila storjena kazniva dejanja (po kateri Patria zastara letos), ali novejša določba, po kateri je v primeru razveljavitve pravnomočne sodbe zastaralni rok dve leti od te razveljavitve.

Sodnica je v sklep po Markovićevih besedah zapisala, da je kazenski zakonik, ki je veljal v času, ko naj bi se zgodila kazniva dejanja, absolutno zastaranje predvideval po desetih letih, zato se novi zakonik ne more upoštevati. Sodnica je dodala, da pritožba na ustavno sodišče v tem primeru ni izredno pravno sredstvo. Svojo odločitev je sodnica podkrepila s sodno prakso, je dodal Marković.

Janša se je odzval kmalu zatem, ko je novica o zastaranju prišla v javnost, in na družbenem omrežju Twitter zapisal, da se je "veliki pok iz Murgel dokončno razblinil," a da Slovenci zaradi njega živijo bistveno slabše.

Sodnica je v sklep po Markovićevih besedah zapisala, da je kazenski zakonik, ki je veljal v času, ko naj bi se zgodila kazniva dejanja, absolutno zastaranje predvideval po desetih letih, zato se novi zakonik ne more upoštevati.

Odbor 2014, ki si je prizadeval za oprostitev trojice in njihovo izpustitev iz zapora, ko so prestajali kazen, se je prav tako odzval na Twitterju, kjer so zapisali, da so po krivem soobtoženi zdaj nedolžni. Ob tem zahtevajo "odstop vseh tožilcev in sodnikov, kršiteljev človekovih pravic".

Za zagovornika Toneta Krkoviča, odvetnika Jožeta Hribernika, je bila takšna odločitev pričakovana. Hribernik bi sicer raje videl, da bi sodišče o zadevi vsebinsko odločalo skladu z navodili iz odločbe ustavnega sodišča. Za to je bilo po njegovem še dovolj časa. "Je pa navsezadnje učinek isti," je dodal.

Tudi odvetnik Ivana Črnkoviča Dejan Marković je takšno odločitev pričakoval. Tudi on bi raje videl, da bi sodišče o zadevi odločilo vsebinsko in jo zavrglo, "saj v zadevi ni bilo elementov kaznivega dejanja". A hkrati tudi priznava, da si novega sojenja ne želi, saj da bi bilo za njegovega klienta, tako kot je bilo prvo, preveč stresno.

Zastaranje zadeve Patria po mnenju pravosodnega ministrstva ne krepi zaupanja v sodni sistem

Na ministrstvu za pravosodje obžalujejo, da je zadeva Patria zastarala. "Tako s pravnega kot vsebinskega vidika ni dobro, če katerekoli sodne zadeve zastarajo, saj to ne krepi zaupanja v pravo in sodni sistem," so zapisali v odzivu.

Tudi zaradi zastaranja zadeve Patria na ministrstvu za pravosodje ocenjujejo, "da je bilo prav in potrebno", da je DZ letos spremenil kazenski zakonik tako, da so se kazni za tovrstna kazniva dejanja povišale, s tem pa se je tudi podaljšal rok zastaranja. "Vendar ta sprememba ne more veljati za nazaj, ampak samo za naprej," so opozorili na ministrstvu.