Svet

Lufthansa vedela za Lubitzovo hudo depresijo

G.G.
1. 4. 2015, 08.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Francoski in nemški novinarji so trdili, da so pridobili posnetek z mobilnega telefona, na katerem so posneti zadnji trenutki pred strmoglavljenjem airbusa družbe Germanwings. Francoska policija pa je navedbe Bilda in tednika Paris Match označila za povsem napačne. Vsebino na najdenih mobilnih telefonih sploh še niso pregledovali, ampak so telefone poslali specialistom. So pa pri Lufthansi priznali, da so vedeli za Lubitzovo hudo depresijo.

Reuters
V nesreči je umrlo vseh 150 ljudi na krovu letala.

Nemška letalska družba Lufthansa, matična družba nizkocenovnika Germanwings, je razkrila, da so v družbi vedeli za duševno bolezen pilota Andreasa Lubitza, ki je 149 potnikov popeljal v smrt.

27-letni Lubitz je Lufthansi leta 2009 priznal, da boleha za depresijo, in sicer takrat, ko je za več mesecev prekinil šolanje. Prvi mož Lufthanse Carsten Spohr je o prekinitvi Lubitzovega šolanja že govoril, a ni povedal, zakaj je prekinil šolanje.

So si mediji izmislili zgodbo o posnetku na mobilnem telefonu?

Pisanje nemškega in francoskega tabloida pa se je izkazalo za netočno. Bild je pisal, da je posnetek o zadnjih trenutkih na letalu slabše kakovosti, zato ni mogoče identificirati posameznikov. Na posnetku naj bi se slišali kriki potnikov. Slišalo pa se naj bi tudi razbijanje po vratih, kar bi potrjujevalo tezo, da je prvi pilot Patrick Sonderheimer poskušal vdreti v pilotsko kabino. Ob koncu posnetka naj bi bil slišati še krike potnikov, nato pa naj bi se videlo, kako letalo trešči v gorsko steno. Mediji posnetka niso objavili, trdijo pa, da so ga dobili od vira, ki je blizu preiskovalcem.