Slovenija

Dejan Židan žrtvuje stranko

Črt Kaker
1. 4. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Socialni demokrati držijo na kocki svojo politično usodo. Žrtvovanja politične kredibilnosti stranke za človeka, kot je Janko Veber, ki ni ne predsednik stranke ne oseba, ki bi bila za stranko nepogrešljiva, je za mnoge nerazumno. Del stranke si zaostrovanja razmer ne želi in tako se že ponuja oseba, ki bi sedla na stol, ki ga danes še zaseda Janko Veber.

STA

Afera »Vebergate« je dosegla vrelišče. Predsednik SD je namreč ostal osamljen v podpori ministru za obrambo Janku Vebru, ki ga Cerar ne želi več v svoji ekipi. V zadnjih dneh se je tako pokazala politična neizkušenost Židana, ki je v politiki šele od leta 2010. Težave s postopanjem po spolzkem političnem parketu pa pravzaprav kaže celotna stranka.

Sprva grožnje Cerarju, nato umirjeni in spravljivi toni in nazadnje nove grožnje z izstopom iz koalicije kažejo na to, da je tudi stranka SD razklana pri tem, ali Vebra za vsako ceno braniti ali pa se mu odpovedati in čim prej pozabiti na afero, ki je dodobra zamajala koalicijske temelje.

Židan je sicer v ponedeljek zvečer poudaril, da koalicijska pogodba vsebuje določilo, da se mora predsednik vlade o zamenjavi ministra posvetovati s koalicijskim partnerjem. Določilo govori o ponavljajočih se kršitvah enega ministra, v aferi »Vebergate« pa je šlo za enkraten dogodek, je poudaril Židan.

Po mnenju političnega analitika Igorja Pribca bo obrambni minister prav zaradi vsebine koalicijskega sporazuma očitno »zaščiten kot kočevski veper«. V škripcih se je tako znašel tudi predsednik vlade, ki, kot kaže, krši koalicijsko proceduro. A po besedah poslanke SMC Lilijane Kozlovič je pri ravnanju ministra za obrambo Janka Vebra nedopustno tolmačiti, da je koalicijski sporazum nad zakonom. Kot pravi, gre namreč za takšne nezakonitosti, da ni možno ravnati drugače. Cerar je z ultimatom Vebru na kocko postavil svoj ugled in politično integriteto, tako da ni pričakovati, da bi odstopil od svoje zahteve.

STA

Težki časi za SD

Vebrova usoda je zapečatena. Državni zbor ga bo odpoklical s funkcije, ker ga, kot smo že omenili, poleg stranke SD ne podpira nobena parlamentarna stranka.

In če se bodo v SD-ju, ki je ujetnik tako Židana kot Vebra, odločili za slovo od koalicije, jih v opoziciji ne čaka ravno prijetna družba. Med vse močnejšo Združeno levico, Janševo SDS in Novo Slovenijo jih bo čakal težak boj za preživetje, zato pravzaprav ne presenečajo novice, da naj bi se za ministrsko mesto že ponujala nekdanja obrambna ministrica Ljubica Jelušič.

Odhod SD-ja pa tudi ne bi bila katastrofa za predsednika vlade. SMC in Desus imata namreč skupaj težko večino, ki vsekakor omogoča vladanje, a ne brezskrbno. Erjavec se ob zadnjem dogajanju dobro zaveda, da mu je politična cena še kako poskočila, in bo lahko nadaljeval s svojim bojem za višje pokojnine in to pogojeval z obstojem koalicije. Vse to bi lahko na dolgi rok vodilo do vse večjih trenj med strankama in celo do padca vlade, svarijo nekateri analitiki. Miro Cerar bi tako ostal sam, NSi in ZL pa bi z morebitnim vstopom v koalicijo izgubila vsakršno kredibilnost. Vidni član NSi je ob tem za Svet24 pripomnil, da bi bil vstop v koalicijo zanje »politični samomor«.

STA

Kje je Tonin?

Zanimivo je, da je od začetka vladne krize izginil človek, ki je vso zadevo zakuhal. Mateja Tonina ni na spregled, nekdanji minister v Janševi vladi Žiga Turk pa je ob tem čivknil: »Zanimiva postranskost afere Vebergate je, kdo in zakaj je za orodje v zadevi izbral ravno Tonina.« Odgovore na to bi lahko dal le Tonin sam, a njegovo vlogo pri rušenju ministra Vebra je zadnjih dni prevzela predsednica stranke Ljudmila Novak.