Slovenija

FOTO: Mariborski Mestni park je v precej klavrnem stanju

Gabrijel Toplak
31. 3. 2015, 20.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Čeprav je mariborski Mestni park za mnoge še vedno nadvse priljubljena točka v mestu, pa predvsem starejše, ki z parkom živijo že več desetletij, zadnja leta vznemirja njegova zanemarjenost.

Gabrijel Toplak

»Živim v bližini in včasih, ko sem dobil obisk kakšnega znanca, ki ni iz Maribora, sem ga z veseljem popeljal na svež zrak oziroma krajši sprehod po parku. Takšne želje pa že nekaj časa več nimam, saj nanj skoraj več ne morem biti ponosen. Tla so na več mestih zelo uničena, tako da moram paziti, kam stopim, stopnice so nevarne, granitne kocke izruvane, bazeni uničeni, zvečer se pojavljajo težave pri razsvetljavi in še bi lahko našteval,« je pojasnil 74-letni Mariborčan Jože Fras.

Gabrijel Toplak

Dodal je, da bi pristojne službe zagotovo imele veliko dela tudi v bližnjem gozdu, kjer so še vedno vidni znaki žledoloma.

Gabrijel Toplak

V parku imajo težave tudi mamice z vozički. Triindvajsetletna Kaja Majcen je denimo povedala, da v park prihaja iz Ribniškega sela in da se ji otrok, če med potjo zaspi, zaradi lukenj v parku zmeraj zbudi.

 MOM bo v letošnjem letu izvajala le redno vzdrževanje potk in zelenic.

Iz službe za odnose z javnostmi v Mestni občini Maribor so sporočili, da trenutno velja začasno financiranje, zato se naloge rednega vzdrževanja izvajajo v omejenem obsegu oziroma v višini kvot lanskega proračuna. »Po sprejetju proračuna se bo začel Mestni park intenzivno vzdrževati v obsegu zagotovljenih sredstev. V predlogu proračuna Mestne občine Maribor zaradi omejenih finančnih sredstev žal ni predvidenih sredstev za investicije, zato se bo v letu 2015 izvajalo samo redno vzdrževanje potk in zelenic. Sredstva, ki so v proračunu 2015 namenjena investicijskemu vzdrževanju, bodo namenjena plačilu projekta PZI za obnovo poti na celotnem območju Mestnega parka. Strokovne službe MO Maribor in izvajalci, ki skrbijo za vzdrževanje parka, si prizadevajo, da bi s sredstvi, ki so na voljo, uredili uporabnikom park čim bolj prijazen,« še pojasnjujejo iz občine.

Gabrijel Toplak