Svet

Lufthansa pred morebitno novo stavko pilotov

STA/M.J.
7. 7. 2015, 12.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nemškemu letalskemu prevozniku Lufthansa grozi nova stavka pilotov. Sindikat pilotov Cockpit je namreč predhodne pogovore z vodstvom družbe, ki naj bi vodili v arbitražno rešitev mesece trajajočega spora, razglasil za neuspešne. Stavke sicer še ne bo v prihodnjih dneh, saj mora sindikat z novim stanjem najprej seznaniti svoje člane.

Spiegel

Prihodnji tedni bodo napeti. Posvetovali se bodo pristojni organi v Cockpitu, o stanju pa bo sindikat obvestil tudi pilote, je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal tiskovni predstavnik sindikata Markus Wahl. To bo po njegovem trajalo nekaj časa.

Kdaj točno bi se lahko zgodila že 13. stavka pilotov v aktualnem sporu o plačah, tako v Cockpitu še ne govorijo. Pred vrati je sicer glavna poletna sezona.

Sindikat je v ponedeljek pogovore z vodstvom Lufthanse razglasil za neuspešne, ker se družba z njimi ne želi pogovarjati o prihodnji strategiji nizkocenovnih letov. S koncem pogovorov je konec tudi njihove obljube, da novih stavk do konca julija ne bo, je poudaril Wahl.

Lufthansa navaja, da ima s sindikatom med drugim odprta vprašanja glede plač in upokojevanja. O novi strategiji nizkocenovnega prevoznika Eurowings pa želijo govoriti ločeno, saj gre po njihovem pri tem za povsem poslovne odločitve.

V družbi so sicer prekinitev pogovorov obžalujejo in pilote vabijo nazaj za pogajalsko mizo. V Cockpitu pa poudarjajo, da je bila ponujena arbitraža očitno le taktični manever vodstva za zavlačevanje.

Doslej so piloti Lufthanse v odprtem sporu od aprila 2014 stavkali že 12-krat. S tem naj bi koncernu povzročili za več kot 300 milijonov evrov škode.