Svet

Po napadu na mošejo v Kuvajtu aretirali tri brate

STA/M.J.
7. 7. 2015, 11.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Oblasti Savdske Arabije in Kuvajta so v povezavi s samomorilskim napadom na šiitsko mošejo v Kuvajtu 28. junija, v katerem je bilo ubitih 27 ljudi, aretirale tri brate, je sporočilo savdsko notranje ministrstvo.

Reuters

Preiskave so pokazale, da naj bi bila trojica vpletena v napad, ki naj bi ga izvedli skrajneži Islamske države, so po poročanju savdske tiskovne agencije sporočili z ministrstva.

Dva brata sta bila aretirana v Savdski Arabiji, eden od njiju med obstreljevanjem, v katerem sta bila ranjena dva policista.

Tretji brat je bil aretiran v Kuvajtu in ga bodo kmalu izročili savdskim oblastem, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Savdsko notranje ministrstvo je še sporočilo, da je bila trojica v stiku s četrtim bratom, ki se pod okriljem Islamske države trenutno bori v Siriji.

Do napada na mošejo al Imam al Sadek v Kuvajtu je prišlo 28. junija, ko se je samomorilski napadalec razstrelil med molitvijo. V napadu je bilo po podatkih notranjega ministrstva ubitih 27 ljudi in ranjenih najmanj 227 ljudi.

Odgovornost za napad je prevzela skupina, povezana s skrajno sunitsko Islamsko državo. Napadalec je bil državljan Savdske Arabije, ki je v Kuvajt z letalom prišel na dan napada.

Na isti dan je tunizijski študent v letoviškem mestu Sousse ubil 38 turistov, večinoma Britancev. Tudi odgovornost za ta napad je prevzela Islamska država, ki je takrat sporočila, da je napad izvedel "vojak kalifata" Abu Jahja al Kajravani, čigar tarče so bili državljani držav, ki se borijo proti IS.