Slovenija

Cerar prihodnji teden pričakuje podporo fiskalnemu zakonu

sta/mv
4. 7. 2015, 16.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Predsednik vlade Miro Cerar pričakuje in si želi, da bo izvedbeni zakon o fiskalnem pravilu prihodnji teden sprejet. Kot je dejal ob robu današnjega sestanka sveta vlade za Slovence po svetu na Ptuju, so v to vložili ogromno napora, se zelo velikokrat pogovarjali z vsemi parlamentarnimi strankami z izjemo ZL, ki pri tem sploh ni želela sodelovati.

sta

"Vse ostale stranke so pokazale voljo, vsaka je nekaj prispevala, zato verjamem, da bomo dosegli potrebno dvotretjinsko večino. Res pa je, da v teh zadnjih dneh želimo prisluhniti prav vsem strankam, če je tukaj še kakšna dilema, čeprav smo pripravili zakon, ki je primeren in v skladu z našo ustavno in evropsko ureditvijo, kar so nam potrdili domači in tuji strokovnjaki ter inštitucije," je na vprašanje STA dejal Cerar.

Kot je še dodal premier, je zakon za Slovenijo pomemben, saj nas bo silil v to, kar vlada počne že zdaj, torej v normalno gospodarjenje in v fiskalno vzdržnost, pa tudi v strukturne reforme. S tem zakonom gre po njegovih besedah za nalogo, ki si jo zadajamo sami, zato vlada vse skupaj na nek način že doslej upošteva.

Nobeni od preteklih dveh vlad tega ni uspelo narediti, zato upa, da jim bo tokrat uspelo. A kot je dodal, tega ne morejo narediti, če ne pride do sodelovanja onkraj koalicije, zato so si ves čas zelo odprto in konstruktivno prizadevali za sprejem zakona.