Slovenija

Cerar in predstavniki občin še brez dogovora o obalni cesti

sta/M.V.
20. 5. 2015, 21.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Premier Miro Cerar ter predstavniki občin Koper, Piran in Izola na današnjem srečanju v Piranu še niso dosegli dogovora o tem, kakšna bo prometna ureditev na obalni cesti po odprtju predora Markovec in ali zanj morda ne bo potrebna vinjeta. Pogovore so sicer označili za konstruktivne, prizadevali pa si bodo za rešitev v korist vseh.

STA

Predstavniki obalnih občin želijo, da se obalna državna cesta po odprtju predora Markovec, ki je predvideno za 5. junij, zapre za motorni promet, nasprotujejo pa tudi uvedbi vinjet za vožnjo skozi Markovec. Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič jih je v preteklosti že opozoril, da ne morejo mimo zakonodaje.

Strani zdaj iščeta možne rešitve, a dogovora danes še niso dosegli. Kot je v izjavi za medije povedal Cerar, je bila razprava konstruktivna, ocenili pa so, da si morajo v prihodnjih dneh vzeti čas, da temeljito razmislijo o argumentih, ki so jih izpostavili na današnjem sestanku.

"Upam, da nam bo uspelo do odprtja predora Markovec najti rešitev, ki bo v obojestransko zadovoljstvo," je dejal. O morebitni prekategorizaciji obalne ceste in možnih spremembah zakonodaje ni želel govoriti, saj je za to še prezgodaj. "Treba si je vzeti čas, da najdemo rešitev, ki bo sistemsko sprejemljiva in v zadovoljstvo občin oz. občanov," je dodal.

Tudi izolski župan Igor Kolenc je dejal, da si bodo zdaj vzeli čas za iskanje prave rešitve. "Po naravi sem optimist in tudi v tem primeru sem optimističen, da bomo skozi dialog našli pravo rešitev," je poudaril. Premierju so pojasnili, kakšni so bili načrti glede prometne ureditve na Obali v preteklosti, kakšne so razmere v poletnem času, kje potekajo regionalne in kje državne ceste, kje se nahajajo šole ... "Verjamem, da je bil s kakšno zadevo seznanjen šele danes," je povedal.

Prvi mož koprske Komunale Gašpar Gašpar Mišič se je strinjal, da je bil sestanek konstruktiven. Menil je, da vinjete za predor Markovec niso prava rešitev, in spomnil, da so nanj čakali deset let in da lahko to zgodbo zdaj vendarle obrnejo v pozitivno smer.

"Če bodo vztrajali na vinjetnem sistemu skozi predor Markovec, bo veliko slabe volje med prebivalci, ker se bodo državljani opremili z vinjetami, pri tranzitnih gostih pa je vprašanje, če se temu ne bodo poskušali izogibati, potem pa bomo imeli predor Markovec in obremenjeno lokalno ulico, kar ne bo v redu," je opozoril.