Slovenija

Novi predsednik nadzornega sveta Peka Andrej Šušteršič

sta/mv
20. 5. 2015, 22.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nadzorni svet tržiškega Peka se je danes sestal na ustanovni seji. Člani so za predsednika nadzornega sveta izvolili Andreja Šušteršiča. Ta je na vprašanje STA o usodi predsednika uprave družbe Slavka Despotovića odgovoril, da nadzorniki niso bili imenovani zato, da bi razrešili direktorja, temveč težave podjetja.

Arhiv Svet24
Zadnje leto in pol v okviru stečajnega postopka intenzivno poteka razprodaja Pekovega premoženja.

Šušteršič je pojasnil, da so nadzorniki na ustanovni seji med drugim imenovali predsednika in namestnika nadzornega sveta Peka ter se seznanili s statutom družbe in poslovnikom nadzornega sveta.

Poleg tega so predsedniku uprave Despotoviću po njegovih besedah zastavili "nekaj vprašanj glede poslovanja in mu naročili, da nam v roku tedna dni priskrbi vse potrebne podatke, da se bomo seznanili s poslovanjem Peka".

Nadzorniki bodo poročila o poslovanju in prestrukturiranju družbe pridobili do 27. maja, obravnavali pa jih bodo na naslednji seji, ki bo junija. Načrt finančnega prestrukturiranja podjetja, ki bo odločilen za njegovo prihodnost in delovna mesta, mora biti sicer pripravljen do konca meseca.

Na vprašanje, kakšna bo usoda Despotovića - težave prejšnjega nadzornega sveta so izšle prav iz nesoglasij glede poskusa njegove zamenjave - je Šušteršič odgovoril, da to vprašanje ni bilo na dnevnem redu.

"Nismo bili imenovani, da razrešimo gospoda Despotovića, temveč da razrešimo probleme Peka. To je naš cilj. Če bo gospod Despotović ta cilj dihal z nami, ne vidim razloga, da ne bi mogli sodelovati z njim tudi v naprej," je poudaril.

Lastniki tržiškega Peka so tri nove člane nadzornega sveta, predstavnike kapitala, imenovali na izredni skupščini minuli teden. Poleg Šušteršiča sta funkciji nadzornikov prevzela še Branka Šket in Tadej Jurkovič.

Nadomestili so Uroša Pivka, Alenko Podbevšek in Milivoja Samarja, ki so odstopili. V nadzornem svetu pa so še vedno predstavnika zaposlenih Božidar Kaloper in Anton Rozman ter predstavnica Slovenskega državnega holdinga Aleksandra Špiler.