Svet

Romi so se zbrali

Franci Koncilija
20. 5. 2015, 20.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Konec aprila je v karmeličanskem samostanu Ciofliceni v mestu Snagov blizu romunske prestolnice Bukarešta potekal 40. evropski kongres, ki ga vsako leto organizira Mednarodni katoliški odbor za pastoralo Romov s sedežem v Belgiji.

Franci Koncilija

Tema tokratnega kongresa je bila Pastoralne priložnosti in nevarnosti sodobnih medijev. Iz Slovenije so se kongresa udeležili Peter Kokotec, koordinator za pastoralo Romov pri Slovenski škofovski konferenci, sicer župnik v Črnomlju, Marjan Lampret, župnik v Breznici pri Žirovnici, tudi podpredsednik mednarodnega združenja CCIT, Damjan Štih, župnik v Kočevju, Sonja Horvat, predstavnica Romov iz Murske Sobote, Anica Pušnik, katehistinja med romskimi otroki v župniji Murska Sobota, in s. Rozalija Laznik,usmiljenka (HKL), tajnica na škofiji v Celju.

Romi se uspešno vključujejo

Ob letošnji okrogli, štirideseti obletnici Mednarodnega katoliškega odbora za pastoralo Romov so se kongresa udeležili duhovniki, redovniki, misijonarji in laični sodelavci, ki so prišli iz večine evropskih držav in narodnosti. Še posebej je bil v teh 40 letih opazen napredek, predvsem glede povečanja prisotnosti sodelavcev romske narodnosti. Romi tako vedno bolj uspešno in množično prevzemajo delo in odgovornost na pastoralnem področju.

Sodobni mediji

Osrednja tema srečanja je bila namenjena sodobnim medijem kot sredstvom evangelizacije in pastorale med Romi. Ob tem je predvsem med srednjo in starejšo generacijo Romov začutiti veliko strahu in nemoči v odnosu do sodobnih medijev. Težava je tako v nepoznavanju sodobnih medijev kot v velikokrat čisto praktični nedosegljivosti teh medijev (kar je lahko že tudi diskriminatorno, saj naj bi imel v Evropi dostop do interneta in z njim povezanimi mediji vsak državljan). Mlajše generacije Romov uporabljajo vse sodobne medije, ob tem pa se srečujejo z njihovimi mnogimi negativnimi vplivi.

Dejstvo je, da so sodobni mediji del družbe, tudi romske. Družbena omrežja so lahko pomoč pri ohranjanju osebnega stika z Romi in romskimi skupnostmi. Torej so sodobni mediji in medijska kultura predvsem pot do osebnega srečanja s človekom. Na kongresu v Romuniji je bilo veliko govora tudi o letošnjem srečanju Romov s papežem Frančiškom, ki se bo zgodilo konec oktobra. Udeleženci kongresa so si tako izmenjali tudi izkušnje glede dozdajšnjih priprav na to romanje in sprejeli spodbude za nadaljnje delo.