Črna kronika

Želel samo prestrašiti

Gabrijel Toplak
20. 5. 2015, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Preiskovalci so ugotovili, da sta se 36-letni Mor in 32-letni Mariborčan Aljaž Žarn nekaj minut pred polnočjo sprla v lokalu Nova Avenija na Taboru v Mariboru. Senegalec krivde tudi včeraj ni želel priznati, medtem ko je napadeni Aljaž Žarn, ki ima odtlej zdravstvene težave, na sodišče vložil premoženjsko-pravni zahtevek v višini 28.000 evrov

STA

Čeprav 36-letni Senegalec Mor Sow v spremstvu pravosodnih policistov na včerajšnjo sodno obravnavo na mariborsko okrožno sodišče ni prišel tako nasmejan kot na začetku maja, je bil vseeno oblečen v značilno afriško opravo.

V lokalu iskal kapo

»Vsem dober dan,« je pozdravil petčlanski sodni senat Sow, ki ga obtožnica bremeni, da je 2. februarja letos pred mariborskim lokalom Avenija z nožem napadel 32-letnega Mariborčana Aljaža Žarna. Dogodka se spominja: »Ves dan sem bil doma, v stanovanju, s sinom in prijateljico. Pred Avenijo sem spil pol litra vina, ko sem se spomnil, da sem dan prej v lokalu pozabil kapo. Želel sem jo nazaj, ker sem se naslednji dan odpravljal na potovanje v Senegal. Ko je v lokalu nisem dobil, sem natakarici in njenemu prijatelju naročil pijačo. Spili smo dve rundi, v tem času pa sta v lokal stopila najemnika. Tudi njima sem ponudil pijačo in po njej odšel na cigareto. Ko sem se vrnil v lokal, sem z najemnikom želel spiti še eno pijačo. Zavrnil me je. Rekel sem mu, da odhajam v Senegal, zato ni moj prijatelj, če je ne bo spil. Šlo je za besedno igro,« je dejal obtoženi.

Pozneje, ko je spet odšel kadit, je zunaj opazil dva moška, a ni vedel, kdo sta. Nekaj naj bi mu tudi rekla, pravi Sow, zato je najemnika lokala vprašal za prevod, a naj bi mu odvrnil: »Bolje, da ne veš.« Odšel je v lokal, da pozabi ta pripetljaj, pravi, a je imel občutek, da nekaj ni v redu. »S 100 evri sem želel plačati pijačo, natakarica pa ni imela drobiža. Odšel sem ven k isti mizi, ko je do mene pristopil visok fant in mi v angleškem jeziku rekel, kaj delaš tukaj, opica. Odgovoril sem mu, da nisem opica, saj slednja nima denarja, žene in otrok ter ne pije alkohola. Tam me je pozneje manjši moški prijel za vrat, kot da sem žival,« je dejal Sow, ki je imel podoben primer že na začetku leta.

Takrat je bil 11 ur v bolnišnici, saj so ga porezali po roki in mu izbili zob. Po tokratnem verbalnem napadu, se spominja Sow, se je sprehodil do točilnega pulta, kjer si je nabiral zrak in zagledal nož za rezanje sadja. »Želel sem ju samo prestrašiti. Bal sem se, da mi ne bi sledila domov. Med vrati je prišlo do prerivanja in pozneje, ko so vrata lokala že zaprli, sem odšel domov. Nož sem odložil med potjo. Dohitela me je policija in šele med potjo na policijsko postajo so mi rekli, da sem nekoga zabodel,« se čudi Senegalec, ki je okrajnemu državnemu tožilcu Simonu Grahorniku zatrjeval, da je zrela in normalna oseba, ki sicer težko naveže prijateljstvo.

Premoženjsko-pravni zahtevek

32-letni Mariborčan Aljaž Žarn, ki naj bi ga Sow z nožem zabodel v vrat in je vložil premoženjsko-pravni zahtevek v višini 28.000 evrov, pravi, da je tistega večera spil kakšni dve ali tri pijače, po dogodku pa je precej živčen oziroma ima zdravstvene težave. Že preiskovalnemu sodniku je povedal, da ni bil pijan, le »čutil« je popiti alkohol. »Z obtoženim se nisva nikoli pogovarjala, nisem ga niti videl. Ne vem, zakaj se je spravil name,« je med drugim dejal Žarn, ki je bil do leta 2008 član mariborskih Viol. Vesna Mujakovič, vodja lokala, pa je dejala, da je že vse povedala na zaslišanju, kakšne napetosti pa tistega večera ni opazila v lokalu.