Avstralija

Dementno 95-letnico policija dvakrat stresla s paralizatorjem, verjetno bo umrla

M. T. V.
18. 5. 2023, 11.08
Posodobljeno: 18. 5. 2023, 11.09
Deli članek:

Starka iz doma za ostarele je po drugem šoku padla in si huje poškodovala glavo, njena družina že žaluje, saj zdravniki ne pričakujejo, da si bo opomogla. Policija je že sprožila notranjo preiskavo o dogodku.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V avstralskem mestu Cooma je prišlo do tragičnega incidenta na posestvu doma za ostarele Yallambee Lodge, poroča Guardian. 95-letna oskrbovanka z demenco je zgodaj zjutraj tavala naokoli z nožem v roki, zaradi česar je posredovala policija. A policisti so starko ustavili tako, da so jo kar dvakrat stresli z električnim paralizatorjem, enkrat v prsi in drugič v hrbet. Po drugem šoku je 95-letnica padla in si ob tem poškodovala glavo. Z zlomljeno lobanjo in možganskimi krvavitvami so jo prepeljali v bolnišnico, a zdravniki niso ravno optimistični. »Družina žaluje, ker ne pričakujejo, da bo njihova babica preživela,« je dejal Andrew Thaler, zagovornik družine.

Policija je zaradi tega že sprožila interno preiskavo, Josh Pallas, predsednik Sveta za državljanske svoboščine New South Walesa, pa ob tem opozarja na pretirano in prehitro uporabo policijske sile. »Pretiravanje in nesorazmerna uporaba sile policije sta pogosti temi, ki se ponavljata skozi več incidentov. Zagotovo obstajajo bolj primerni načini za obvladanje trpečih ljudi,« meni Pallas. V preteklem letu dni je potekala revizija 210 policijskih incidentov, v katerih so bili paralizatorji uporabljeni v šestnajstih primerih.