Zanimivosti

5 najbolj originalnih muzejev na Hrvaškem, ki jih ne smete spregledati

Oglasno sporočilo
18. 5. 2023, 10.37
Posodobljeno: 22. 5. 2023, 10.40
Deli članek:

Hrvaška je za Slovence druga beseda za počitnice, poletje, morje in veter v laseh. A seveda Hrvaška nima le morja, čudovitih plaž in dobre hrane, ampak ima tudi zelo veliko zanimivih in inovativnih muzejev, ki dobivajo številna priznanja in nagrade. Predstavljamo vam 5 najbolj originalnih muzejev, ki so posejani po vseh Hrvaški, v nekateri lahko skočite tudi med poletnim dopustim in prav vsi vas bodo navdušili.

Muzej propadlih razmerij

Muzej Vučedolske kulture

V bližini mesta Vukovar si lahko ogedate atraktiven Muzej Vučedolske kulture, ki je ime dobila po najdišču Vučedol, ki velja za eno najpomembnejših evropskih arheoloških najdišč. In prav tam se danes nahaja tudi Muzej Vučedolske kulture. Vučedol, vzhodno od Vukovarja, so ljudje prvič naselili približno okoli 6.000 let pred našim štetjem, kot posledico selitev ljudstev iz vzhodnih step.

»Materialna kultura, v kateri posebej izstopa keramična produkcija s svojo izvrstno tehnološko kakovostjo in z estetskimi vrednostmi, dokazuje visoko razvojno stopnjo te civilizacije. Vučedolska keramika privablja pozornost s svojo popolnostjo oblike in načina dekoracije. Najbolj znana keramična posoda je Vučedolska golobica, kultna posoda v obliki ptice, ki je bogato okrašena z inkrustracijami (okrasnimi vložki), najdena pa je bila leta 1938«, pravijo v turistični skupnosti Hrvaške.

Odraslim, otrokom in družinam, ki želijo doživeti nekaj novega, lepega in zanimivega, ponuja Muzej vučedolske kulture novo vesolje odkritij in navdiha s svojo neprimerljivo in neponovljivo kombinacijo lokacije, arhitekture, prijetnega vzdušja in predvsem arheoloških in zgodovinskih vrednosti. predstavljeno na sodoben način.

Muzej vučedolske kulture. Foto: Bojan Haron Markičević

Muzej Vučedolske kulture. Foto: Filip Beusan

Muzej Krapinskih neandertalaca

Muzej Krapinskih neandertalaca se nahaja v bližini Krapine na Hrvaškem in je namenjen predstavitvi najpomembnejšega najdišča neandertalcev v Evropi. Muzej prikazuje zgodovino neandertalcev, njihov način življenja in kulturo skozi različne interaktivne eksponate in rekonstrukcije.

Najdišče Krapina je bilo odkrito leta 1899, ko so pod vodstvom Dragutina Gorjanovića-Krambergerjaodkrili več kot 900 kosov neandertalskih kosti in zob. Najdbe so pomembno prispevale k razumevanju evolucije človeka. Poleg tega muzej prikazuje tudi zgodovino arheoloških izkopavanj na Hrvaškem in vpliv, ki ga je to imelo na razvoj arheologije kot znanosti.

Muzej Krapinskih neandertalcev je eden najpomembnejših arheoloških muzejev na Hrvaškem in je več kot vreden obiska, posebno za vse, ki jih zanimajo arheologija, antropologija in evolucija človeka. Torej, za vse!

Najdbišče Krapinskih neandertalcev. Foto: Ivo Biočina

Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju

Muzej Apoksiomena je edinstvena arheološko-arhitektonska kulturna institucija na Hrvaškem, na čudovitem otoki Lošinj. Muzej je  v celoti posvečena enemu eksponatu – bronastemu kipu mladega atleta Apoksiomena. Kip je na morskem dnu pri otoku Lošinju na globini 45 metrov našel turist iz Belgije 1997. Dve leti kasneje so Apoksiomena dvignili iz morja, na dnu katerega je bival skoraj dve tisočletji.

Muzej Apoksiomena na originalen način pripripoveduje zgodbo o športniku popolnih telesnih proporcev, umetniškem delu, ki impresionira s svojo celovitostjo in lepoto izdelave. Bronasti grški kip Apoksiomena naj bi nastal v 2. ali 1. st. pr. Kr., njegovo ime pa izvira iz besede Apoxyomenos, grškega naziva za prikaz atleta, ki si čisti olje, znoj in pesek po vadbi ali tekmovanju. Lošinjski atlet je prikazan v trenutku, ko čisti svojo strgalko, ohranjen je v celoti, pri odkritju so manjkali samo mali prst leve roke in oči ter strgalka, na stopalu desne noge pa je pričvrščen še del originalnega bronastega podstavka. Konzervatorsko-restavratorska dela na kipu po dvigu iz morja so bila zaupana Hrvaškemu restavratorskemu zavodu iz Zagreba in so trajala polnih 6 let, potem pa je kip Apoksiomena gostoval v nekaterih najpomembnejših muzejih na svetu (Louvre, British Museum, J.P Getty Museum). Muzej Apoksiomena, posvečen samo enemu artefaktu, edinstveni arheološki najdbi na Jadranu in njegovi zgodbi, so odprli maja leta 2016 v palači Kvarner v samem centru Malega Lošinja. Prekrasna antična skulptura je v skoraj dveh desetletjih od dviga iz morja do vrnitve na Lošinj v muzej, narejen samo zanj, postala simbol in zaščitni znak otoka Lošinja. Apoksiomenova brezčasna lepota, njegova neobičajna in skrivnostna zgodba ter posebna muzejska postavitev še nikogar niso pustili ravnodušnega!

Muzej Apoksionena v Malem Lošinju

Muzej propadlih razmerij (Muzej prekinutih veza)

V muzeju propadlih razmerij (Muzej prekinutih veza) v Zagrebu si lahko ogledate predmete, ki so se jim ljudje odrekli, ker jih spominjajo na njihovo propadlo razmerje. Naj je razlog za donacijo karkoli, so ljudje idejo tega muzeja pozitivno sprejeli. K vsakemu razstavljenemu predmetu je priložena tudi kratka obrazložitev, kako in zakaj se je znašel v muzeju. Za leto 2011 pa je muzej od evropskega muzejskega foruma dobil celo nagrado Kenneth Hudson za inovativnost.

Muzej sta ustanovila filmska producentka Olinka Vištice in akademski slikar Dražen Grubišić, ki sta bila par od leta 1999 do leta 2003. Po razhodu nista vedela, kaj storiti s skupnimi stvarmi, sploh tistimi, ki so ju povezovale. Tri leta pozneje sta se dogovorila, da bosta stvari, ki so bivšim parom nekoč veliko pomenile, zbirala skupaj. Zanje sta prosila prijatelje sorodnike in jih prvič razstavila na zagrebškem sejmu leta 2006. Zagotovo muzejska zbirka, ki ji skupaj z zgodbai propadlih zvez, ni para. Več na Muzej prekinutih veza Zagreb - https://www.brokenships.com/hr

Eko muzej Batana Rovinj

Ekomuzej Batana lahko obiščete v čudovitem Rovinju. Odprt je bil leta 2004 kot prvi ekomuzej na Hrvaškem. Nahaja se ob velikem pomolu v Rovinju, na naslovu Obala Pina Budicina 2. Muzej predstavlja poseben način upravljanja z dediščino v rokah lokalne skupnosti. Posvečen je ribiški ladji batana in lokalni skupnosti, ki jo je prepoznala kot svoj simbol dediščine. Batana je najbolj razširjeno tradicionalno plovilo v Rovinju in odraža kontinuiteto lokalne materialne in nematerialne pomorske in ribiške dediščine, pa tudi kontinuiteto vsakdanjega življenja lokalnega prebivalstva. V muzejski postavitvi lahko najdete informacije o zgodovini batane in načinu življenja ribičev in njihovih družin, leseno okostje batane, staro ribiško orodje, video posnetek izdelave nove batane, video zgodbo, publikacije in drugo. Leta 2016 je bil Ekomuzej Batana vpisan v Unescov register najboljših praks za ohranjanje svetovne nesnovne kulturne dediščine kot prvi hrvaški projekt v omenjenem registru. 

Unesco Ekomuzej Batana v Rovinju. Foto: Julien Duval

Hrvaška turistična skupnost