Pravosodna ministrica ga miri

Vplivni simpatizer Janeza Janše že poziva k oboroževanju

P.K.
18. 5. 2023, 10.01
Posodobljeno: 18. 5. 2023, 10.02
Deli članek:

Vlada Roberta Goloba je v torek ukinila praznik spomina na žrtve komunističnega nasilja, ki ga je vlada Janeza Janše razglasila lani. Prvak SDS je potezo opredelil za "zavrženo" in še, da je s tem vlada "napovedala novo državljansko vojno". Na družbenih omrežjih zdaj predsednik Slovenske demokratske stranke, njeni člani in simpatizerji, množično obsojajo to dejanje, nekateri med njimi pozivajo celo k oboroževanju.

Twitter
Tomaža Štiha je pravosodna ministrica pozvala, naj se zresni.

Vlada je v torek na dopisni seji odločila o prenehanju veljavnosti sklepa o razglasitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja. Tega je vlada Janeza Janše lani razglasila za 17. maj. Na odločitev vlade, ki je preklicala sklep o razglasitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, se vrstijo ostri odzivi iz vrst opozicije.

Twitter
To je po ukinitvi praznika tvitnil Janša.

Marko Vavpotič / M24
Janez Janša

Predsednik SDS je o tem na Twitterju napisal, da gre za eno najbolj zavržnih in sramotnih odločitev v zgodovini samostojne Slovenije in "žalitev za vsakogar, ki premore vsaj trohico sočutja do sočloveka". S tem je vlada po njegovem mnenju "napovedala novo državljansko vojno"

V Gibanju Svoboda so nad njegovimi zapisi ogorčeni. Kot opozarjajo, takšne izjave predstavljajo poziv k nasilju ter novim delitvam in nestrpnosti. Vodja poslanske skupine Svobode Borut Sajovic je izjavil, da so resnično zaskrbljeni zaradi izjav, ki "govorijo o vojni, nasilju ter polnjenju jam in rudniških jaškov z drugače mislečimi". Po njegovih besedah so zaprepadeni in ogorčeni ter opozarjajo, da so takšni zapisi še dodaten poziv k delitvam in nestrpnosti.

"Kupite si orožje"

Na družbenem omrežju Twitter v tem kontekstu vznemirjajo tudi tviti njegova uporabnika @Libertarec, pod katerim se predstavlja Tomaž Štih, avtor prvega slovenskega političnega bloga Libertarec, imenom pod katerim  nastopa na družbenih omrežjih.

Twitter
Štihove besede ...

Štiha širša slovenska javnost sicer pozna tudi kot ustanovnega člana in programskega vodjo Državljanske liste, in člana kabineta finančnega ministra Janeza Šušteršiča v obdobju druge vlade Janeza Janše leta 2012. Trenutno živi in dela v Londonu.

"Nič ni narobe, če se oborožite in se nič ne zgodi. Vse je narobe, če se ne oborožite in se kaj zgodi," je eden iz serije njegovih tvitov zadnje dni in še: "Kupite si orožje. Legalno ali nelegalno. Ne oklevajte več. Majhna klika skrajnežev, ki izvaja ustavni udar s tem, ko ne vidi več nič slabega v zločinih proti človeštvu, prestopa Rubikon. Podredi si lahko le neoborožen narod. Zdaj je čas, kot je bil v Bosni leta 91-ega. Oborožite se," je tvitnil @Libertarec.

Nekateri uporabniki te njegove objave označujejo za "množično pozivanje desničarjev na oborožitev in nasilen državni udar," kar da gre krepko predaleč. "Policija, sprašujem vas, ali mislite ukrepati ali ne? Desničarji, ali si res želite državljansko vojno," se pod njegovimi objavami vrstijo obsojajoči tviti.

Komentar je Štihu namenila tudi ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in mu napisala: "Tomaž, zresni se, prosim. Dobro veš, kaj delaš in k čemu pozivaš in kaj spodbujaš. Odrasel človek si, moraš se zavedati, kje je meja resnično nevarnih pozivov."