Častni hudi maček

V Slovenijo prihaja režiser Predatorja in Umri pokončno

M. T. V.
18. 5. 2023, 10.16
Posodobljeno: 18. 5. 2023, 10.17
Deli članek:

Junija na Grossmannov festival fantastičnega filma prihaja legendarni režiser John McTiernan, ki je ustvaril Predatorja, franšizo Umri pokončno, Lov na rdeči oktober …

Profimedia
Predator je prerastel v ogromno franšizo.

Letošnji častni gost Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina ter prejemnik nagrade častni hudi maček bo legendarni ameriški režiser John McTiernan, ki je s svetovnimi uspešnicami, kot so Predator, Umri pokončno, Umri pokončno brez oklevanja in Lov na Rdeči oktober, na novo postavil pravila akcijskega filma v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja. 

Profimedia
John McTiernan

McTiernan je po prvem celovečercu, atmosferični grozljivki Nomadi (Nomads, 1986) s Pierceom Brosnanom v glavni vlogi, dosegel svetovno slavo s svojim naslednjim filmom Predator (1987), edinstvenim spojem akcije, znanstvene fantastike in grozljivke z Arnoldom Schwarzeneggerjem v glavni vlogi. Predator je prerastel v ogromno franšizo, sestavljeno iz štirih nadaljevanj in predfilma ter neštetih knjig, stripov in video iger, da dodatne franšize Alien proti Predatorju sploh ne omenjamo.

Leta 1988 je režiral še večjo uspešnico, akcijski blockbuster Umri pokončno (Die Hard), ki je iz Brucea Willisa naredil svetovno zvezdo in dobil še štiri nadaljevanja. Umri pokončno je bil večkrat razglašen za enega najboljših akcijskih filmov vseh časov s strani revij, kot so Empire, Entertainment Weekly in The Guardian. Leta 2001 ga je ameriška Kongresna knjižnica izbrala za ohranitev v okviru Narodnega filmskega registra zaradi njegove »kulturne, zgodovinske ali estetske vrednosti«. McTiernan je leta 1995 posnel tudi tretji film franšize, Umri pokončno brez oklevanja, kjer je ponovno pokazal svoje mojstrsko obvladanje žanra.

Profimedia
Z Umri pokončno je Bruce Willis postal velik zvezdnik.

Med njegove bolj znane filme sodijo še vohunski triler Lov na Rdeči oktober (The Hunt for Red October, 1990) s Seanom Conneryjem, akcijska komedija Zadnja velika pustolovščina (Last Action Hero, 1993) z Arnoldom Scwarzeneggerjem, akcijska pustolovščina 13. bojevnik (The 13th Warrior, 1999) z Antoniem Banderasom in kriminalni triler Afera Thomasa Crowna (The Thomas Crown Affair, 1999) s Pierceom Brosnanom.

Na letošnjem festivalu se mu bodo poklonili s posebno retrospektivo njegovih filmov, imel bo tudi posebni javni pogovor in predsedoval žiriji za najboljši celovečerec, na zaključni prireditvi pa bo prejel nagrado častni hudi maček.

Ivica Stevanović/Grossmannov festival
Grossmannov festival bo potekal od 19. do 24. junija.

Letošnja 19. edicija Grossmannovega festivala bo potekala med 19. in 20. junijem v Ormožu, nato pa od 21. do 24. junija v Ljutomeru. Postregla bo s posebnim izborom celovečernih, kratkih in dokumentarnih filmov, ki se bodo potegovali za festivalske nagrade – hude mačke.