Ogroženo morje

Kurilno olje še vedno pronica v morje v Izoli

A.Z.
18. 5. 2023, 11.11
Posodobljeno: 18. 5. 2023, 11.42
Deli članek:

V marini v Izoli še vedno opažajo madeže kurilnega olja, vir tega onesnaženja pa naj bi bilo izlitje olja iz podzemnega rezervoarja hotela Delfin. Prvotno izlitje se je zgodilo že lani decembra, to pa še vedno pronica v morje.

Bobo
Iztekanje se je zgodilo decembra, olje pa se še vedno pojavlja v morju.

Ko so decembra popustili podzemni rezervoarji kurilnega olja znanega hotela Delfin, naj bi po prvih informacijah izteklo nekaj tisoč litrov količina olja. A zdaj v marini Izola opažajo, da to olje še vedno pronica v njihovo marino, kar pomeni, da je takrat izteklo bistveno več okolju nevarne tekočine. Govori se o  okoli 30.000 litrih kurilnega olja, ki ob močnejšem deževju še bolj intenzivno pronica v okolico. A šele zdaj so se lotili saniranja takratne nesreče oziroma njenih posledic. Prvotno so mislili, da je slabo tesnil eden od ventilov na rezervoarju, kasneje pa so ugotovili, da je šlo za napako pooblaščenega serviserja pri menjavi ventila. Takrat je kurilno olje iz hotela izteklo v meteorni jašek, od tam pa del v morje, del pa je poniknil v zemljo.

Bobo
V marini Izola še vedno opažajo pronicanje kurilnega olja.

Na ARSO, ki se je lotil sanacije, pravijo, da morajo najprej dobro preučiti vse okoliščine in sestavo tal, da bi lahko z nenadzorovanim kopanjem razmere le še poslabšali. Tudi njim ni povsem jasno, zakaj so v hotelu čakali toliko časa, da so obvestili ARSO, ki je obvestilo dobil šele konec letošnjega januarja.

V hotelu Delfin so prepričani, da bo moralo za nastale razmere odgovarjati podjetje, ki je izvedlo servis.

V marini Izola so namestili lovilne baraže, kurilno olje pa odstranjujejo s pivniki, ki jih menjujejo na vsakih nekaj ur. Že tako pa imajo v marini precej stroškov, ker so morali prestaviti nekaj plovil na drugo lokacijo, ob tem pa dodajajo, da si niti pomisliti ne upajo, kaj bi se zgodilo, če bi začelo morje poplavljati. Izliv pa je to pot bil veliko obsežnejši kot pred štirimi leti, ko je v Hrastovljah iztiril vlak in je iz njega izteklo 8000 litrov kerozina.