Nastavljali bi jim pasti

Belgijska policija ujela skupino »lovcev na pedofile«

R.T.
6. 3. 2021, 20.48
Posodobljeno: 6. 3. 2021, 20.54
Deli članek:

Policija v Flandriji je aretirala devet oseb, ki so kopičili orožje in se oklicali za »lovce na pedofile.«

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Aretacije so potekale v zadnjem tednu, a se je vse skupaj začelo z odkritjem zaprte skupine na Facebooku, v kateri je skupina k sodelovanju vabila ljudi, ki bi bilo pripravljeni »loviti« pedofile. Belgijska policija je izvedla deset hišnih preiskav, v okviru katerih je odkrila zaloge orožja in nabojev, vključno z devetimi pištolami, bodali, boksarji in pendrekom. Zaenkrat še preiskujejo, ali je bilo zaseženo orožje že uporabljano v kakšnem kaznivem dejanju in ali je skupina v preteklosti že izvedla kakšen napad. Po navedbah časnika Nieuwsblad so med preiskavo aretirali osem moških in eno žensko, vse stare med 20 in 38 leti. Zasegli so tudi več drugih predmetov, kot so mobilniki in osebni računalniki.

Njihov načrt naj bi bil po navedbah belgijske policije sicer videti nekako tako, da bi se prek družabnih omrežij pretvarjali, da so otroci, se z morebitnim pedofilom dogovorili za srečanje in jim tako nastavili past. Na dogovorjenem mestu bi to osebo nato napadli, razkrinkali ali celo umorili.

Politie Antwerpen
Zaseženo orožje.

Umor učitelja na Nizozemskem

Zamisel sicer ni nova. Lani je na Nizozemskem odmeval primer, ko je skupina najstnikov umorila svojega nekdanjega učitelja, ki so ga obtožili pedofilije. Kot je pojasnilo tožilstvo, niso našli nobenih dokazov, da bi učitelj kadar koli zlorabil mladoletno osebo, odvetnik enega od članov mlade druščine pa je pozneje razkril, da so se fantje tistega dne dobili iz golega dolgčasa med pandemijo in brez kakršnega koli načrta, da napadejo učitelja.

Pri belgijski policiji poudarjajo, da poznajo večje število skupin na družabnih omrežjih, ki naj bi jim bila skupna ideja o »lovu na pedofile,« a da tovrstne skupine, če že niso nezakonite, zgolj tratijo njihove vire in čas, k iskanju pedofilov oziroma tistih, ki zlorabljajo otroke, pa ne pripomorejo. Otroke v večini primerov namreč zlorabijo ali zlorabljajo osebe, ki jih poznajo ali celo družinski člani, v redkih primerih pa gre za popolne neznance, ki jih spoznajo prek spleta. Poudarjajo tudi, da bi moral vsak, ki sumi na zlorabo otroka, to nemudoma prijaviti policiji.