20 ptic in poljski zajec

Za vrabca na krožniku boste odšteli od 150 evrov naprej

S.S.
28. 2. 2019, 20.15
Deli članek:

Policisti so končno zasačili krivolovca, ki je več let nezakonito lovil, zadrževal in prodajal zavarovane vrste ptic pevk.

PU Koper
Večina kupcev je bila iz Italije, kjer so ptiči na krožniku izredno priljubljeni.

Kot smo poročali že včeraj, so se koprski policisti na podlagi prijave Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) oglasili pri 62-letniku iz okolice Kopra zaradi suma nezakonitega lova zavarovanih ptic pevk. Ugotovljeno je bilo, da ima možakar doma v ujetništvu dejansko več ptic, skupno dvajset: enega zelenca, tri vrabce, dva plotna strnada, tri liščke in enajst čižkov. Policisti so ptice zasegli, na kraju pa jih je pregledal tudi veterinar, ki je ocenil, da so vse sposobne samostojno živeti v naravi, zato so jih izpustili, razen enega čižka, ki je imel poškodovane peruti in je končal v ambulanti za ptice na ljubljanski veterinarski fakulteti.

Zasegli so mu tudi pasti

Osumljenec je namreč ptice lovil s pastmi, na limanice, ki jih so jih policisti prav tako zasegli, tudi past živolovko z nastavljeno živo vabo, drugo ptico. To pa še ni vse. Dvainšestdesetletnik je v ujetništvu nezakonito zadrževal tudi divjega poljskega zajca. Policija ga zdaj obravnava zaradi nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi in rastlinami, za kar je zagrožena kazen do pet let zapora. DOPPS je sicer že leta 2017 prejelo obvestilo zaskrbljenih občanov, da možakar nezakonito lovi ptice pevke, vendar preiskava takrat ni potrdila utemeljenega suma kaznivega dejanja.

PU Koper
Največ ptic nezakonito polovijo in pojedo v Italiji, Franciji, na Cipru in Malti.

Največ jih pojedo v Italiji

Prijavite krivolovce! 

Ob zaznavi suma nezakonitega zadrževanja ptic informacije posredujete na dopps@dopps.si ali na telefonsko številko 041 955 988. S tem boste zelo povečali verjetnost, da bo primer obravnavan hitro in učinkovito.

Največ nezakonitega lova na ptice pevke z namenom preprodaje so v društvu doslej zabeležili na zahodnem delu države. Predvidevajo, da so takšna sporna ravnanja spodbujena s strani italijanskega črnega trga in z ukinitvijo mejnih kontrol na meji z Italijo. Največ ptic nezakonito polovijo in pojedo prav v Italiji, priljubljene so tudi v Franciji, na Cipru in Malti. V celotnem Sredozemlju naj bi bilo letno nezakonito ujetih kar 25 milijonov ptic, v Sloveniji pa od 2500 do 16 tisoč.

Naročila »izpod pulta«

Po besedah Tjaše Zagoršek iz DOPPS se cene za posamezno vrsto ptiča odvisne od povpraševanja na trgu, se pa gibljejo med 10 in 100 evri. »Ptiče na svojem meniju ponujajo specifične restavracije, naročila so 'izpod pulta' in moraš vedeti, kako naročiti. So specifične kode in poznavalci jih vedo,« pojasnjuje Zagorškova in dodaja, da se cene ptičev na krožniku gibljejo od 150 evrov naprej. In katere vrste najbolj teknejo? »Italijani jedo vse,« poudarja naša sogovornica. In še: »So pa vrste, kot je lišček, ki se uporabljajo za križanje, recimo s kanarčki. So zelo barviti in zelo lepo pojejo. Križanci so potem še bolj barviti in še lepše pojejo.«