Prelaganje finančnega bremena

Podražitev vrtcev zaradi dviga plač v javnem sektorju

M.V.
28. 2. 2019, 19.50
Deli članek:

Ker je prišlo do dviga plač v javnem sektorju, se bodo skoraj povsod po Sloveniji zvišale tudi cene vrtcev. Cene so sicer različne in predvsem odvisne od sofinanciranja občin.

Profimedia
Cene vrtcev se bodo zvišale za 4 do 10 odstotkov.

Način financiranja vrtcev opredeljuje zakonodaja, ki hkrati določa, kaj vse lahko ali mora zajemati cena programa v vrtcih. Ta mora zajemati celoten obseg življenja in dela vrtca, razen sredstev, potrebnih za vlaganja v prostor in opremo, ki jih mora zagotavljati občina kot ustanoviteljica. Vrtci ceno na otroka določijo tako, da vrednost programa delijo z normativnim številom otrok v posameznem programu. K tako oblikovanim cenam starši prispevajo delež, ki jim ga določi center za socialno delo na osnovi ugotovljenega standarda družine, delež do polne cene pa pokriva občina, v kateri imajo starši stalno prebivališče. Če imata starša v vrtec vključena dva otroka, 70 odstotkov za drugega otroka prispeva ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, za vsakega nadaljnjega otroka pa delež staršev pokrije v celoti. 

V Ljubljani in Mariboru se še niso odločili

V slovenskih vrtcih v tem in naslednjem mesecu potekajo vpisi za šolsko leto 2018/19. V Ljubljani bo vpis potekal od 1. do 15. marca, o morebitni podražitvi pa odločitve še niso sprejeli. V nasprotju z Ljubljano pa so se v nekaterih primestnih občinah že odločili za dvig cen. V Litiji bodo te dvignili v povprečju za 4,5 odstotka. Predvidoma bodo odklonili okrog 40 otrok, ki imajo stalno bivališče v občini. V Kamniku cen za zdaj niso spreminjali, so se pa zvišali stroški dela, kar bo v prihodnje zagotovo vplivalo na ceno storitev. V grosupeljskem javnem vrtcu Kekec bodo cene zvišali s 1. aprilom. Glede morebitnega dviga cen so v Mariboru povedali, da če bo ugotovljeno, da so se stroški, ki predstavljajo elemente za oblikovanje cene programov vrtcev, bistveno spremenili, bodo predlagali prilagoditev cen programov v javnih vrtcih. 

Prelaganje bremena na občine

Kranjski mestni svetniki so zaradi povišanja plač v javnem sektorju že potrdili dvig cen vrtca za od tri do pet odstotkov, odvisno od programa, pri čemer bo tudi občina morala za vrtce zagotoviti dodatnih 290.000 evrov. Marca dvig cen vrtcev načrtujejo tudi na Jesenicah. Kolikšna bo podražitev, še ni jasno. Vrtci v novogoriški občini so že pripravili predloge novih cen programov, ki so jih posredovali občini. Mestni svet novogoriške občine bo predloge obravnaval na eni izmed sej v prihodnjih mesecih in o tem sprejel ustrezen sklep. Tudi na novogoriški občini niso zadovoljni s tem, da država v primeru dviga plač v javnem sektorju prelaga finančno breme na občine, ne da bi zagotovila tudi vir financiranja. 

Na vzhodu

V Celju prav tako napovedujejo zvišanje cen vrtcev. Za koliko, pa bo znano po tem, ko bodo vrtci preračunali ekonomske cene po podatkih iz zaključnih računov za leto 2018, ko bodo znani tudi podatki o višini stroškov storitev in materiala ter živil kot ključnih elementov cene. Mestna občina Velenje je že na januarski seji mestnega sveta ceno vrtčevskih programov dvignila za deset odstotkov, za povišanje stroškov programov pa bodo letos zagotovili okoli pol milijona evrov več proračunskih sredstev. Na Ptuju so pohiteli in med prvimi v Sloveniji potrdili podražitve, ki bodo starše v povprečju obremenile za okoli osem evrov. Županja Nuška Gajšek je povedala, da je poleg dviga plač v javnem sektorju razlog tudi dejstvo, da so se srečali z nižjim vpisom otrok. V Murski Soboti bo nova cena višja za osem odstotkov in začne veljati s 1. februarjem. Vzrok za neizogibno povišanje pa je po besedah ravnatelja Boruta Anželja napredovanje delavcev za plačilni razred ali dva, v odpravninah in višjem regresu. V Lendavi cene še usklajujejo. V Novem mestu, kjer delujejo štirje javni vrtci, si prizadevajo, da bi spremembe zaradi dviga plač v javnem sektorju čim manj obremenile starše, a priznavajo, da brez podražitev vrtcev ne bo šlo. Predlaga se šest- do desetodstoten dvig cen. 

Ministrstvo: Na dvig cen vplivajo tudi drugi dejavniki

Na ministrstvu za izobraževanje pravijo, da strošek dela zaposlenih v vrtcu kot eden od elementov, ki se upošteva pri izračunu cene programa vrtca, vpliva tudi na določitev novih cen programov, ki jih sprejemajo občine. A podatki o dvigu cen programov po občinah kažejo, da se cene različno zvišujejo in da na dvig cen ne vplivajo samo višje plače, temveč so prisotni tudi drugi razlogi, na primer da se cene že več let niso spremenile, da se je zaradi starosti otrok spremenila struktura oddelkov v vrtcih, pa izobrazba in starost zaposlenih.