razsodba

Prepoved pomoči beguncem na Madžarskem v skladu z ustavo

B.K./STA
28. 2. 2019, 18.27
Posodobljeno: 28. 2. 2019, 18.29
Deli članek:

Madžarski zakon, ki kriminalizira pomoč beguncem in migrantom, ne krši ustave, je v danes objavljeni odločbi razsodilo madžarsko ustavno sodišče.

Reuters
Ograja ob madžarsko-srbski meji.

Vlada proti migrantom usmerjenega premierja Viktorja Orbana je junija lani sprejela, madžarski parlament pa potrdil zakonodajo, ki vsakršno pomoč pri nezakonitih migracijah opredeljuje kot kaznivo dejanje.

Ustavno sodišče je sicer v razsodbi kaznivo dejanje omejilo na "namerno in namensko" pomoč ljudem, ki so nezakonito prišli na Madžarsko z namenom, da bi jim pomagali ostati v državi. Zagotavljanje humanitarne pomoči, ki zmanjša stisko ljudi, in na splošno podpora tistim, ki pomoč potrebujejo, pa se ne moreta šteti za kaznivo dejanje.

Do odločitve ustavnega sodišča sicer prihaja ob stopnjevanju napetosti med Madžarsko in Evropsko unijo zaradi migracij.

Madžarska vlada je prejšnji teden pred majskimi evropskimi volitvami sprožila medijsko kampanjo proti ameriškemu milijarderju Sorosu in predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju, ker da podpirata nezakonite migracije. Objavila je plakate, na katerih sta madžarski milijonar Georg Soros in smehljajoči se Juncker, zraven pa napis: "Tudi vi imate pravico vedeti, kaj pripravlja Bruselj."

Evropska komisija je kampanjo madžarske vlade ostro obsodila. V Bruslju so se na omenjene plakate odzvali z ogorčenjem in Budimpešto obtožili, da širi lažne novice. Poudarili so, da EU ne spodkopava pristojnosti nacionalnih držav pri varovanju meja in tudi ne glede pravil priseljevanja.