Realističen predlog

Pjongjang zanika, da bi zahteval popolno odpravo sankcij

B.K./STA
28. 2. 2019, 20.01
Posodobljeno: 28. 2. 2019, 20.03
Deli članek:

Severna Koreja je danes zanikala, da bi na vrhu severnokorejskega voditelja Kim Jong-una in ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Hanoju zahtevala odpravo vseh ameriških sankcij.

Reuters
Je prišlo do nesporazuma?

Severnokorejski zunanji minister Ri Jong Ho je novinarjem v Hanoju dejal, da je Pjongjang na vrhu "dal realističen predlog". Zanikal je Trumpovo trditev, da je Kim zahteval odpravo vseh sankcij, ki so jih ZDA uvedle proti Pjongjangu zaradi njegovega jedrskega in raketnega programa.

"Če bodo ZDA delno odpravile sankcije, predvsem tiste, ki ovirajo civilno gospodarstvo in preživljanje naših ljudi, bomo stalno in v celoti zaprli vse jedrske obrate na območju Yongbyona ob navzočnosti ameriških strokovnjakov," je povedal.

Minister je bral izjavo, potem ko se je danes nekaj ur prej in brez dogovora končal vrh Kima in Trumpa v Hanoju. Trump je nato pred vrnitvijo v domovino imel novinarsko konferenco. Med poletom v Washington pa je po telefonu govoril z japonskim premierom Šinzom Abejem in južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom in ju seznanil z vsebino vrha, so potrdili v Beli hiši.

Na vrh se je odzval tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki ga je pozdravil kot "pogumno diplomacijo", čeprav se je končal brez dogovora. Pozdravil je napore v okviru pogovorov ter dejal, da "je pogumna diplomacija vzpostavila temelje za napredek trajnega miru ter popolne in preverljive denuklearizacije Korejskega polotoka".

Guterres je izrazil upanje, da se bodo pogovori v tej smeri nadaljevali.

Tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric je ob tem izpostavil, da nihče, niti generalni sekretar ZN, niso nikoli mislili, da bo proces s Severno Korejo lahek.