Krivolov

FOTO: V zaledju Kopra končno ustavili 62-letnika, ki je vrsto let lovil zaščitene vrste ptic

G.G.
27. 2. 2019, 09.14
Posodobljeno: 27. 2. 2019, 09.28
Deli članek:

Koprski policisti so zasačili krivolovca, ki je več let lovil in zadrževal zavarovane vrste ptic.

PU Koper
Razen poškodovanega čižka so vse ptice že na prostosti.

Policijo je o krivolovcu v zaledju Kopra obvestilo Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS). Občani so opazili, da so k osumljenemu pogosto prihajali ljudje z italijanskimi registrskimi tablicami na avtomobilih, ki naj bi se zanimali za nakup mrtvih ptic.

DOPPS je že decembra 2017 obvestil Inšpektorat za okolje, podali so pisno prijavo, a inšpekcija ni ukrepala. Ko so občani DOPPS januarja letos še enkrat več obvestili, da osumljeni nadaljuje z nezakonitim lovom ptic, so obvestili še policijo. Policija je ukrepala hitro. Ugotovili so, da 62-letnik res nezakonito lovi zaščitene vrste ptic.

Minuli petek so preverili, kakšna je situacija »na terenu«. 62-letnik je doma zadrževal več ptic. V ujetništvu je imel 20 ptic: 11 čižkov, tri liščke, tri vrabce, dva plotna strnada in zelenca. Z lovom na limanice je poškodoval peruti čižku, ki so ga odpeljali v veterinarsko oskrbo. Strokovnjaki so ocenili, da so druge ptice sposobne samostojno živeti v naravi, zato so jih spustili.

Preiskava se še nadaljuje, obstajajo pa utemeljeni razlogi za sum storitve kaznivega dejanja nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi in rastlinami, za katerega je zagrožena kazen zapora do treh let.

PU Koper
Večina kupcev je bilo iz Italije.

Največ nezakonitega lova na ptice ob meji z Italijo

Ob tem novem velikem primeru nezakonitega lova ptic v DOPPS znova ugotavljamo, da je razsežnost tovrstnih kaznivih dejanj v Sloveniji močno podcenjena. "V poročilu jeseni 2018 smo ocenili, da se v Sloveniji letno nezakonito polovi od 2.500 do 16.000 osebkov ptic. A videti je, da bomo morali to oceno popraviti navzgor," pravijo in dodajajo, da je največ nezakonitega lova na ptice pevke in to v zahodnem delu Slovenije. 

Ob tem vse ljubitelje narave in ptic prosimo, da nam ob zaznavi suma nezakonitega zadrževanja ptic informacije posredujete na dopps@dopps.si ali na telefon 041 955 988. S tem boste zelo povečali verjetnost, da bo primer obravnavan hitro in učinkovito.