Nevarna zaostritev

Odgovor: Pakistan sestrelil dve indijski letali

B.K.
27. 2. 2019, 07.54
Posodobljeno: 27. 2. 2019, 08.51
Deli članek:

Zaostritev spora med azijskima državam postaja vedno bolj nevarna.

Reuters

Po tem, ko je indijsko vojno letalstvo včeraj obstreljevalo cilje v Pakistanu, kjer bi se naj zadrževali pripadniki teroristične organizacije Džaiš e Mohamed, naj bi na provokacijo danes odgovoril Pakistan, poroča britanski BBC.

Po besedah generala Asifa Ghafoorja, predstavnika pakistanske vojske, naj bi oborožene sile z neba sklatile dva indijska lovca. Eden naj bi padel na ozemlje, ki ga nadzoruje Pakistan. Izstreljenega pilota so zajele pakistanske varnostne sile.

Zračne sile so po besedah pakistanskega zunanjega ministrstva indijski tarči sestrelile brez da bi vstopile v indijski zračni prostor. "Nimamo želje po zaostritvi situacije, a smo polno pripravljeni, če bomo v to prisiljeni. Zato smo se akcije lotili po jasnem opozorilu in podnevi," so zapisali na ministrstvu.

Zaostritev konflikta se dogaja nad območjem Kašmir, ki ga za svojega smatrata tako Indija kot Pakistan. Državi sta v sporu glede te regije že od leta 1947, zanj pa sta se borili v treh izmed štirih medsebojnih vojn. Obe državi sicer premoreta tudi obsežen jedrski arzenal.