Težak konec

Kako je mogoče, da je Sanja doma trpela take bolečine?

P.K.
27. 2. 2019, 06.50
Deli članek:

Javnost je pretresena in ogorčena nad tem, kako je zadnje dneve svojega življenja preživela mlada Sanja Pertoci, ki je imela raka. Žal je bitko z njim izgubila.

Facebook
Sanja Pertoci je bila doma iz Sovjaka, naselja, ki leži le streljaj od Svetega Jurija ob Ščavnici.

Slovenci so minuli teden z obilico sočutja spremljali zgodbo 20-letne Sanje Pertoci iz Sovjaka (občina Sveti Jurij ob Ščavnici). Dekle se je dvakrat v zadnjih šestih letih borilo z rakom kosti. Potem ko je prvič okrevala, osteosarkoma, ki se je spet pojavil pred dobrim letom, žal ni premagala.

Njeni bližnji so na družbenih omrežjih večkrat zapisali, kakšno kalvarijo so z bolno mladenko morali preživljati. Sploh zadnja dva tedna so intenzivno pričali o tem, kako hude bolečine jo pestijo. »Kljub visokim odmerkom morfija se bolečine iz dneva v dan stopnjujejo, so nevzdržne. Sanja je popolnoma pri zavesti in se vsega zaveda,« so zapisali in dodali, da je bila njena poslednja želja, da jo odrešijo muk, zato so tako ona kot njena družina resno razmišljali, da bi jo odpeljali v tujino na evtanazijo. A dekle je prej umrlo, in sicer minuli konec tedna. Njeni zadnji dnevi so med ljudmi sprožili precej vprašanj.

STA
UKC Ljublajna je komenitral primer.

Paliativna oskrba

Mnogi, ki so spremljali to zgodbo, so bili namreč šokirani, kako je mogoče, da je 20-letnica preživljala tak pekel. »Ali v Sloveniji ne obstaja paliativna oskrba? Je dekle ni prejelo? Kako je mogoče, da je tako nedostojno umirala? Ena od osnovnih pacientovih pravic je, da se brez odlašanja ukrene vse potrebno za odpravo ali največjo možno ublažitev bolečin in drugega trpljenja, povezanega z njegovo boleznijo,« izpostavlja ena od znank preminule.

Kaj se je torej zgodilo, da je 20-letnica doma doživljala tako krut konec? Za pojasnila smo se obrnili na Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, kjer se je pacientka zdravila. Zanimalo nas je, kako se v njihovem okviru izvaja paliativna oskrba in ali jo je dekle prejelo oziroma kako je bilo zanjo poskrbljeno v zadnjih tednih.

dreamstime
Bi lahko za Sanjo medicina storila več?

Njihov odziv

Iz službe za odnose z javnostmi UKC Ljubljana so nam sporočili, da je paliativna oskrba otrok z rakom organizirana in se ponudi vsem pacientom. »Prav tako mladi bolniki v UKC Ljubljana lahko kadarkoli poiščejo pomoč,« so dejali. Niso pa odgovorili na vprašanje, ali je bila 20-letnica deležna paliative ali ne.

»Dekle, o kateri sprašujete, se je dalj časa zdravila v UKC Ljubljana. Izdelali so ji načrt protibolečinskega zdravljenja (protibolečinsko terapijo z opiati lahko bolniki po navodilu zdravnika prejmejo tudi v domačem okolju) in vrata naše klinike so ji bila vedno odprta. Žal je imela neozdravljivo obliko raka. Svojcem izrekamo sožalje. Podrobnosti primera pa ne moremo in ne želimo komentirati,« so odgovorili.

V zvezi s primerom se je hotel odzvati tudi strokovni direktor Onkološkega inštituta, vendar včeraj časovno ni utegnil. Napovedal, je, da se nam bo oglasil danes, tako da bomo to, kar nam bo povedal, objavili v eni od naslednjih izdaj časnika.