Svet

Maduro zagrozil Guaidoju z morebitno aretacijo

G.G./STA
26. 2. 2019, 21.13
Posodobljeno: 26. 2. 2019, 21.18
Deli članek:

Venezuelskega vodjo opozicije Juana Guaidoja bi lahko ob vrnitvi iz Kolumbije v Venezuelo aretirali, je danes v intervjuju dejal venezuelski predsednik Nicolas Maduro. Guaidoju je namreč v petek kljub prepovedi, da zapusti državo, uspelo priti v sosednjo Kolumbijo, ni pa jasno, kako se bo vrnil.

Reuters
Nicolas Maduro

"Ne more kar prihajati in odhajati. Moral se bo soočiti z roko pravice in pravosodje mu je prepovedalo, da zapusti državo. Spoštoval bom zakone," je dejal v intervjuju za ABC News in ob tem spomnil, da sam ne more dati ukaza za aretacijo in da se s tem ukvarjajo sodišča in izvršna oblast, ki se vsak dan odločajo glede različnih kriminalnih dejanj.

Venezuelsko vrhovno sodišče je januarja Guaidoju prepovedalo potovanja v tujino, saj proti njemu poteka preiskava zaradi domnevnega kršenja ustavnega reda.

Ne glede na prepoved je vodji opozicije v petek uspelo priti v kolumbijsko mesto Cucuta, kjer je konec minulega tedna sprožil akcijo dostave humanitarne pomoči Venezueli. V ponedeljek pa se je v Bogoti udeležil tudi srečanja držav t.i. skupine iz Lime. Guaido je sicer kolumbijskim medijem dejal, da se bo kmalu vrnil v domovino.

Konec minulega tedna so v poskusu dostave pomoči Venezueli izbruhnili spopadi med protestniki in varnostnimi silami na meji s Kolumbijo in Brazilijo, v katerih so bili ubiti najmanj štirje ljudje, več kot 300 pa jih je bilo ranjenih. Medtem ko vodja opozicije zagovarja, da Venezuelci zaradi vedno hujše krize nujno potrebujejo pomoč, jo venezuelski predsednik zavrača, saj da je to le pretveza za ameriško posredovanje. Maduro je zato zaprl mejne prehode.

Zmedo med nasiljem pa so izkoristili številni venezuelski vojaki, ki so zbežali v Kolumbijo in Brazilijo. V Kolumbiji so tako zaenkrat sprejeli več kot 320 vojakov in policistov, več od njih je že zaprosilo za azil.