Obtoženi Romi

"Vse je bilo videti kot v ameriških filmih" ali velika tatvina nakita, denarja in suhe salame

S.S.
26. 2. 2019, 20.40
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so včeraj izpeljali predobravnavne naroke za četverico Romov, obtoženo dveh velikih tatvin, dva pa tožilstvo bremeni še poskusa preprečitve uradnega dejanja.

Samo Strel
Obtoženi od leve proti desni: Miloš Grm, Niko Šarkezi, Senad Kosec in Željko Veselič.

Miloš Grm, Niko Šarkezi, Željko Veselič in Senad Kosec so se na zatožni klopi znašli, ker naj bi 11. novembra lani na območju Sostra v Ljubljani vlomili v dve stanovanjski hiši ter odnesli več kosov nakita in denar, med ukradenimi rečmi pa se je znašla tudi suha salama v vrednosti deset evrov.

Fantje so z dvema »velikima tatvinama« povzročili za približno dva tisoč evrov škode, prijeli pa so jih med begom, ko naj bi si Veselič in Kosec na grbo nakopala še očitek poskusa preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi. Po navedbah tožilstva je Kosec, ki je vozil, z avtom zapeljal proti enemu od kriminalistov, da je moral odskočiti, ter potem še trčil v dve policijski vozili in enega od policistov lažje poškodoval. Veselič pa menda ni ubogal ukaza policista, naj izstopi iz avta, temveč se je uprl in začel brcati naokoli. Kakorkoli, preiskovalni sodnik je vse zaradi ponovitvene nevarnosti poslal v pripor.

Kdo se je zaletaval v koga?

Grm je včeraj priznal oba očitka velike tatvine, Šarkezi je krivdo zanikal in trdi, da ga sploh ni bilo zraven, Veselič in Kosec pa priznavata tatvini, a ne tudi upiranja policistom. Grm, ki je sprejel ponudbo tožilstva, in sicer ob preklicu trimesečne pogojne obsodbe enotno kazen eno leto in devet mesecev zapora, bo sodbo slišal 6. marca, za preostale se bo glavna obravnava začela 14. marca. Med dokaznimi predlogi velja omeniti zahtevo po rekonstrukciji dogajanja na Peruzzijevi ulici, kjer so se glavni protagonisti »srečali« s kriminalisti. Zagovornik Kosca, odvetnik Žiga Klun, je prepričan, da so policisti prekoračili svoja pooblastila. »Vse je bilo videti kot v ameriških filmih,« je dejal in poudaril, da bi se policist poškodbam izognil, če se ne bi brez potrebe zaletaval v avto obtoženih.