Vazal

Cerarjeva SMC postaja stranka politične periferije

Mihael Korsika
26. 2. 2019, 19.30
Deli članek:

Predsednik SMC in zunanji minister Miro Cerar bo šele ob naslednjem vrhu zunanjih ministrov Evropske unije podučil šefa britanske diplomacije, da Slovenija ni bila vazal Sovjetske zveze. So mu leta že načela hrbtenico?

STA
Zunanji minister Miro Cerar in britanski zunanji minister Jeremy Hunt.

V preteklem mandatu najmočnejša koalicijska stranka, SMC, iz tedna v teden bolj tone oziroma izgublja podporo med volivci. Po zadnji javnomnenjski anketi inštituta Mediana se namreč z 2,5-odstotno podporo uvršča šele na deveto mesto med političnimi strankami, SMC sta prehiteli opozicijska SNS in celo zunajparlamentarna SLS. Z zadnjim zapletom ob obisku britanskega zunanjega ministra pa stranka prav gotovo ne bo pridobila priljubljenosti med ljudstvom.

Retorična nespretnost?

»Zelo vesel sem, da sem tu, saj je Velika Britanija zelo ponosna na preobrazbo, ki jo je doživela Slovenija v zadnjih tridesetih letih. Resnično neverjetna transformacija iz nekdanjega vazala Sovjetske zveze v moderno demokratično državo, ki je članica zveze Nato in Evropske unije ... Slovenija je res zgled Evrope v najlepši luči,« je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal šef britanske diplomacije Jeremy Hunt. Ugotovitev Britanca sicer morda temelji na hladnovojni predstavi o bipolarnem svetu, v katerem je tisti, ki ne podpira stališč nekdanjih kolonialistov, avtomatično ruski vazal.

»Pohvala« ob tem deluje vsaj malce pokroviteljsko, posebno ker Velika Britanija ni bila ravno velika podpornica slovenske osamosvojitve. Prav nasprotno, bila je v družbi držav, kot so ZDA in Francija, ki so osamosvojitvi Slovenije sprva odkrito nasprotovale.

Na tem mestu velja omeniti ogorčenje in hudomušen zapis nekdanjega vidnega člana SMC in sedanjega poslanca SD Milana Brgleza, ki se je vprašal, ali je Cerar sploh razumel, kaj sogovornik govori. Če bi razumel, bi imel predsednik SMC in zunanji minister na voljo vsaj dve rešitvi. Lahko bi sogovornika takoj popravil; s tem bi ga verjetno spravil v rahlo neugoden položaj, a bi vsaj pokazal, da mu leta še niso načela hrbtenice.

Če se Cerar za prvo rešitev ni odločil v luči diplomatske in džentelmenske manire, bi lahko ministra vsaj po dogodku na hodniku podučil, da je bila Slovenija del nekdanje SFRJ, ki je tesnejše vezi z nekdanjo Sovjetsko zvezo pretrgala že davnega leta 1948. To bi mu pomagalo tudi v nedeljo, ko se je moral odzvati na vse glasnejše kritike, da ni reagiral.

Za prvo rešitev se po lastnih besedah ni odločil, ker je Britanec v pogovorih Slovenijo označil kot enega od arhitektov miru po drugi svetovni vojni. »Zato se med njegovim javnim nastopom na srečanju z novinarji nisem želel odzvati in ga kot gosta prekinjati,« je v sporočilu za javnost pojasnil Cerar.

»Žal je pri oceni o sovjetskih vazalih šlo za neustrezen in napačen izraz ... Z britanskim kolegom bom ob prvi priložnosti, ob robu zasedanja ministrov EU, govoril tudi o tej zadevi in ga kolegialno podučil o naši preteklosti. In prepričan sem, da v prihodnje ne bo prihajalo do podobnih retoričnih nerodnosti,« je še zapisal slovenski zunanji minister. Ker je prvi dve priložnosti Cerar že zamudil, obstaja verjetnost, da bo Hunt ob naslednjem pogovoru mislil, da je bil na obisku na Slovaškem in se pogovarja s slovaškim zunanjim ministrom.

Bobo
Miru Cerarju se zadnje čase ne smeji.

Nihče noče sodelovati s SMC

Predsednik SMC ima kljub neodzivu na diplomatskem področju večje težave na domačem političnem parketu. Poleg afere z maketo si na prihajajočih evropskih volitvah očitno nihče ne želi partnerstva z njegovo stranko.

Potem ko se je LMŠ odločila za samostojni nastop, se je v javnosti postavljalo vprašanja, ali se bo duetu SMC in SAB pridruži Desus. Ker prvak Desusa Karl Erjavec ni želel biti le rezervna opcija, je to takoj zavrnil. V SAB formalne odločitve o povezovanju še niso sprejeli, a je predsednica Alenka Bratušek že povedala, da se člani stranke nagibajo k samostojnemu nastopu na evropskih volitvah.