NSi samostojno na evropske volitve

Janša izrazil obžalovanje, Novakova mu je odgovorila, da imajo zdaj drugi priložnost

G.G./STA
26. 2. 2019, 17.48
Posodobljeno: 26. 2. 2019, 18.17
Deli članek:

NSi je na prvo mesto na volitvah v Evropski parlament postavil Ljudmilo Novak. Kaj o tem pravi Lojze Peterle? Kaj obžaluje Janša in kaj mu odgovarja Novakova?

STA
Ljudmila Novak je odgovorila Janezu Janši.

Najprej o tem, da gre NSi na volitve samostojno, medtem ko je na minulih nastopila skupaj z SLS. Predsednik SDS Janez Janša je na družabnem omrežju Twitter izrazil obžalovanje, da se NSi ni odzvala povabilu SLS oz. da bo nastopila samostojno, saj da je s tem pokopano upanje za boljši rezultat desnice.

Ljudmila Novak je pojasnila, da so to formulo že preizkusili in je bila uspešna, zdaj pa so se odločili drugače. "Imajo pa drugi priložnost, da ta model ponovijo," je odgovorila Janši in dodala, da imajo tisti, ki jih te stvari zanimajo ali kritizirajo odločitev NSi, možnost, da to sami naredijo.

Peterle ni razočaran

Kaj pa pravi Lojze Peterle, ki je bil v preteklih mandatih prvi na listi. Ni razočaran, ne čuti pa potrebe, da bi vrstni red komentiral. 

Novakova je povedala, da je nosilec liste za evropske volitve sicer najpomembnejši oz. prvi, a imajo vsi kandidati pravico nabirati preferenčne glasove in se vrstni red lahko vedno spreminja. NSi bo startala na najboljši rezultat, je dejala in dodala, da je Evropa za vse nas pomembna in je pomembno, kakšni politiki bodo v prihodnosti vodili EU. "Prav je, da so v Evropskem parlamentu zreli in odločni politiki. Menimo, da je NSi sestavila listo, na kateri nismo populisti, ampak tisti, ki podpiramo vrednote EU, ki želimo, da EU še naprej deluje povezovalno in trdno, saj imamo od tega vsi največ koristi," je dejala Novakova.

Na vprašanje, kako je odločitev, da bo tretji na listi, sprejel Lojze Peterle oz. kakšna je bila razprava glede tega na seji izvršilnega odbora, je Novakova odgovorila, da tega niso posebej izpostavljali. "Predsednik je povedal, kakšno listo predlaga, to pravico ima. Lista je bila potrjena in zdaj delamo skupaj naprej," je še povedala Novakova. Spomnila je, da je bil v preteklih mandatih prvi na listi, zdaj je drugače. Po njenih besedah je pomembno, da NSi doseže čim boljši rezultat. Prizadevali si bodo za dva evropska poslanca.

Novakova je tudi zavrnila špekulacije, da ji je bilo prvo mesto na kandidatni listi ponujeno v zameno, da je lani odstopila kot predsednica stranke in vodstvo predala Mateju Toninu. To se ji, kot pravi, ne bi zdelo etično in take obljube tudi ne bi sprejela. So se pa po njenih navedbah pogovarjali o teh možnostih, saj je nenazadnje že bila evropska poslanka in večkrat kandidatka na listi.