Črna kronika

V Rotterdamu prestregli pošiljko 90.000 steklenic vodke, domnevno namenjeno Kim Džong Unu

S.R.
26. 2. 2019, 15.33
Deli članek:

Carinski uradniki v pristanišču v nizozemskem Rotterdamu so prestregli »sumljiv« kontejner, domnevno namenjen v Severno Korejo.

Reuters
Vodka naj bi bila namenjena velikemu voditelju in njegovim podanikom.

V kontejnerju se je nahajalo kar 90.000 steklenic vodke, glede na končno destinacijo pa je bila vodka bržkone namenjena Kim Džong Unu in njegovemu poveljstvu. Pošiljko so sicer zasegli že konec prejšnjega tedna. Izvirala je iz Rusije, uradna dokumentacija pa je kazala, da je namenjena na Kitajsko, a so jo kot »sumljivo« označili že v Hamburgu. Kontejner so v Rotterdamu že naložili na kitajsko tovorno ladjo, a se je tam njegova pot končala. 

Kot je za nizozemske medije povedal carinski uradnik Arno Kooij, jih je na sumljivo pošiljko opozoril računalniški sistem. »Že nekaj dni vnaprej prejmemo informacije o vseh vhodnih in izhodnih kontejnerjih na ladjah. Podatke preverja naš računalniški sistem. Če se na primer zgodi nekaj nenavadnega, če je pot pošiljke neobičajna ali če prejmemo namig, bo računalnik ta kontejner izbral za pregled,« je pojasnil. V sodelovanju z nizozemskih ministrstvom za zunanje zadeve so zadevni »sumljivi« kontejner premaknili na kopno in v njem, kot že rečeno, odkrili 90.000 steklenic vodke. Zaradi sankcij, ki so jih zoper Severno Korejo uvedli Združeni narodi, se vsebina te pošiljke uvršča med dobrine, ki jih je prepovedano izvažati v to državo. Oblasti sicer še vedno preiskujejo, ali je bil kontejner resnično namenjen v Severno Korejo, kot kažejo do zdaj zbrani podatki.