Burna razprava

Kljub zeleni luči Mayeve za preložitev brexita, vprašanja ostajajo

T.L./STA
26. 2. 2019, 14.42
Posodobljeno: 26. 2. 2019, 14.48
Deli članek:

Kot je dejala, bodo poslanci o spremenjenem ločitvenem sporazumu z EU glasovali do 12. marca. Če ga bodo zavrnili, tako kot sredi januarja, bodo 13. marca glasovali o brexitu brez dogovora.

Profimedia
Theresa May

Britanska premierka Theresa May je v današnjem nagovoru v poslanski zbornici poudarila, da bo britanskemu parlamentu dovolila, da glasuje o preložitvi izstopa iz EU, če bodo poslanci zavrnili ločitveni sporazum z EU in možnost brexita brez dogovora. 

Tudi ob današnjem poslušanju razprave v poslanski zbornici je slišati bore malo konkretnih odgovorov, predvsem gre za medsebojno obračunavanje strankarskih veljakov. Mayeva zagovarja stališče, da se standardi ne bodo znižali, da bodo v EU živeči Britanci zaščiteni, čeprav je konkretnih odgovorov slišati malo.

Kot je dejala, bodo poslanci o spremenjenem ločitvenem sporazumu z EU glasovali do 12. marca. Če ga bodo zavrnili, tako kot sredi januarja, bodo 13. marca glasovali o brexitu brez dogovora.

Če bodo zavrnili obe možnosti, bo vlada po besedah premierke 14. marca predlagala glasovanje o "kratkem in omejenem podaljšanju" brexita. Mayeva je dodala, da je podaljšanje smiselno kvečjemu do konca junija, sicer bi bile v državi potrebne volitve v Evropski parlament.

Večkrat je poudarila, da ni naklonjena podaljšanju roka za izstop. Izpostavila je še, da s podaljšanjem ne bi izključili možnosti brexita brez dogovora.

Po njenih besedah bi se morali osredotočiti na to, da Združeno kraljestvo zapusti EU 29. marca z dogovorom. Poslanska zbornica je januarja ločitveni dogovor z EU zavrnila, za glavno sporno točko pa velja t.i. irsko varovalo.

Kot pa so opozorili poslanci, sama preložitev izstopa brexita ne pomeni nič, če bodo razprave tudi "v podaljšku" podobno nekonstruktivne, kot so dosedanje.  

Mayeva je danes še povedala, da je s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem imela konstruktivno srečanje o možnih spremembah irskega varovala, ki bi bile sprejemljive tudi za poslansko zbornico. Pojasnila je še, da je stališče Združenega kraljestva pojasnila voditeljem vseh držav članic EU. Dejala je še, da sta se Velika Britanija in EU dogovorili o oblikovanju skupne delovne skupine, ki bi skušala zagotoviti, da med Irsko in Severno Irsko ne bo potrebna trda meja.

V nagovoru poslancem je bila premierka tudi kritična do vodje opozicijskih laburistov Jeremyja Corbyna, ker si je premislil in zdaj dopušča možnost drugega referenduma o brexitu.