Začetek pete vojne?

Nevarna zaostritev konflikta med jedrskima velesilama

B.K.
26. 2. 2019, 14.07
Deli članek:

Indijske zračne sile so danes napadle cilje v Pakistanu.

Reuters
Indijski lovec med vajami leta 2019.

Najbrž največji tekmici v Aziji sta znova prijeli za orožje. Dolgoletno rivalstvo med Indijo in Pakistanom je eskaliralo pred dvema tednoma, ko so samomorilski napadalci v regiji Kašmir na severu Indije ubili 40 pripadnikov indijskih varnostnih sil.

Odgovornost za napad je prevzela džihadistična skupina Džaiš e Mohamed, ki deluje na ozemlju Pakistana, indijske oblasti pa so za napad okrivile Islamabad. Danes se je zato v nebo dvignilo 12 indijskih lovcev Mirage 2000 in napadlo domnevne pozicije oborožene skupine na pakistanskem ozemlju, poročajo tuji mediji.

Gre za prvo čezmejno posredovanje indijskega vojnega letalstva od indijsko-pakistanske vojne leta 1971, ko je Indija bombardirala današnji Bangladeš, ki je takrat bil še Vzhodni Pakistan.

Pakistanski premier Imran Khan je medtem vojski naložil naj bo "pripravljena na vse možnosti," pakistanski nacionalni odbor za varnost pa je kasneje sporočil, da se bo Pakistan na incident odzval, a v času, ki bo odgovarjal njim.

Indija in Pakistan sta v sporu glede Kašmirja že od davnega leta 1947, zanj pa sta se borili v treh izmed štirih vojn. Obe državi sicer premoreta tudi obsežen jedrski arzenal.