Novice / Slovenija

ustavno sodisce

Ustavno sodišče zadržalo izvrševanje spremenjenega občinskega odloka: Titova cesta v Radnecih še naprej Titova

A.S./STA
27. 7. 2020, 10.41

Ustavno sodišče je zadržalo izvrševanje spremenjenega občinskega odloka o imenovanju ulic, trgov in naselij v Radencih do končne odločitve glede pobude o referendumu, na katerem bi v tem zdraviliškem kraju odločali o preimenovanju Titove ceste v Cesto osamosvojitve Slovenije.

koronavirus, covid-19, testiranje, test

V nedeljo manj testiranj in manj okužb, a različne informacije v zvezi s številom smrtnih žrtev

J.P.
27. 7. 2020, 10.28

V soboto 565 testiranj, v nedeljo 335.

evro_evri_denar

Toliko dohodnine je moral plačati rekorder

A.S./STA
27. 7. 2020, 09.40

Medtem ko je polovica zavezancev za dohodnino že poravnala svoje obveznosti za lani, preostale to še čaka. Do sredine tega tedna morajo doplačati dohodnino zavezanci iz drugega svežnja informativnih izračunov, tisti iz tretjega svežnja imajo časa še do konca avgusta. Rekorder je zavezanec z obračunano dohodnino več kot 1,5 milijona evrov.

vrtec, otroci

V celjskem vrtcu še ena okužba: karantena odrejena okuženi in 21 otrokom

A.S./STA
27. 7. 2020, 09.21

V enoti Center celjskega vrtca Tončke Čečeve so potrdili še eno okužbo z novim koronavirusom pri strokovni delavki. Zato je bila karantena odrejena okuženi in še 21 otrokom, ki so bili v stiku z njo. Že prejšnji teden pa je bila karantena odrejena za tri strokovne delavke in 23 otrok. Enoto Center pa so zaprli za en teden.

ustanovna seja, vlada, koronavirus

Podpora vladi padla: prvič pod 40 odstotkov

A.S./STA
27. 7. 2020, 07.32

Podpora vladi Janeza Janše je prvič v njenem mandatu padla pod 40 odstotkov, kaže javnomnenjska raziskava, ki jo je za POP TV izvedla Mediana. Med strankami vodi SDS, sledijo SD s precej višjo podporo kot junija, Levica in LMŠ, ki je zdrsnila na četrto mesto.

cepivo-covid-19, Borut Štrukelj

Magister farmacije Borut Štrukelj o obrambi pred koronavirusom in o tem, kdaj bo na voljo cepivo

Neva Železnik / Revija Zarja Jana
27. 7. 2020, 06.45

O tem, kako se zaščititi pred koronavirusom, smo se pogovarjali s prof. dr. Borutom Štrukljem, magistrom farmacije, vodjem skupine za farmacevtsko biotehnologijo na fakulteti za farmacijo v Ljubljani. Od leta 1996 do 2012 je deloval kot izvedenec v Evropski farmakopeji, v skupini za farmacevtske biomolekule, in pri evropski Agenciji za evalvacijo zdravil (EMA). Je soavtor več svetovnih patentnih prijav in enega patenta na področju transgenih rastlin, spada pa tudi med pionirje evropskega in ameriškega patenta na področju rekombinantnih probiotikov.

tesnobnost1

Epidemija tesnobnosti? In kako se spopasti z njo?

Lara Jelen / Revija Zarja Jana
26. 7. 2020, 20.55

Marsikdo se sprašuje, ali bo jutri še imel službo, ali pa jo je zaradi koron krize že izgubil in mu zdaj nad glavo visijo vprašanja, kako bo preživel. Doživeli smo nekaj, česar živi ne pomnimo. Biti v karanteni, ker je svet iztiril, je bilo morda za nekatere celo fino, a več je tistih, ki zaradi nedavnih dogodkov ter negotove prihodnosti občutijo nedoločljivo tesnobo, ki se je kar ne morejo otresti. S strokovnjaki smo se pogovarjali, ali je to normalno, ali smo se morda znašli v epidemiji tesnobnosti in kako se spopasti z njo.

gorski-reševalci, helikopter, posredovanje

Včerajšnja posredovanja v gorah napovedujejo "peklenski tempo"?

C.E.
26. 7. 2020, 20.24

Stanovitnejše dopoldne in del nedeljskega popoldneva je ljudstvo kar klicalo k pohodu v hribe in gore. Kadar pa je veliko pohodnikov, je tudi več nezgod.

Zdravko Počivalšek, Matej Tonin, Janez Janša, Aleksandra Pivec

Premier Janša od ministrov pričakuje promocijo slovenskih podjetij in kmetov

C.E./STA
26. 7. 2020, 19.52

Po gostovanju kmetijske ministrice in predsednice koalicijske DeSUS Aleksandre Pivec na Krasu konec junija, ko je med drugim nastopila v promocijskem videu zasebnega podjetja Vinakras, je danes premier Janez Janša na Twitterju zapisal, da se od članov vlade pričakuje promoviranje domačih podjetij in kmetov.

kmetica

Več kot polovica kmetic nima besede pri odločanju

Senka Dreu / Štajerski tednik
26. 7. 2020, 19.45

Ženske na podeželju, tako v razvitih državah kot tudi v državah v razvoju, igrajo že kar ključno vlogo, saj pogosto ne podpirajo samo treh, ampak že kar štiri vogale kmetije, kar obenem pomeni, da na njih sloni tudi večina teže dela na kmetiji. A številnim dolžnostim žal še vedno ne sledijo tudi pravice.

anže logar

Anže Logar - zlati deček SDS ali ime, ki bi ga politična levica najraje kar pozabila

Luka Tetičkovič
26. 7. 2020, 18.07

Anže Logar je ime, ki bi ga politična levica najraje kar pozabila, čeprav je bila njegova družina z njo mestoma prepletena. Lahko bi celo rekli, da je njegova odločitev postati kader SDS eden večjih porazov levičarjev.

otrok, ugrabitev, nadlegovanje,

Kaj se dogaja z otroki, ki so jih zarubili materi?

Sonja Grizila / Revija Zarja Jana
26. 7. 2020, 16.04

Minili so že štirje meseci, kar je četa odraslih z maskami na obrazih vdrla v družinsko hišo z nalogom, da odvzame materi tri otroke in jih izroči očetu. Razlog – mati preprečuje očetu stike z devetletnim sinom in šestletnima hčerama.

celulit, Slavica Slavica

Celulit? Pazite, s čim se ga poskušate znebiti!

Lara Jelen / Revija Zarja Jana
26. 7. 2020, 11.59

Slavica Slavica je v svojem studiu za nego telesa in zdravo življenje Aquarius tako zaposlena, da sva se morali za pogovor o odpravljanju celulita s proticelulitno masažo dogovoriti po osmi uri zvečer. 25 let že to počne in njene stranke zatrjujejo, da zelo uspešno.

koronavirus, laboratorij, testiranje

88 odstotkov vseh novo okuženih v soboto odkrili v Hrastniku

C.E.
26. 7. 2020, 09.59

Pravilo je, da se med vikendom testira manj kot ob delovnih dnevih. Tudi to soboto je bilo tako. A tokrat ni bilo tako velike razilke. Opravili so le približno pol manj testov kot v petek.

dom-starejših-hrastnik, koronavirus

V Hrastniku 14 novih primerov okužb, dva oskrbovanca umrla

C.E./STA
26. 7. 2020, 09.13

SARS-CoV-2 še kroži med stanovalci Doma starejših Hrastnik.

vročina, delavec, bordeaxu

Med kladivom in nakovalom: delavci migranti v dobi korone

A. K.
26. 7. 2020, 07.51

Pandemija novega koronavirusa pomeni hud udarec za vse delavce, a posebno za tiste, ki so za preživetje in plače odvisni od prečkanja meja. Slovenski delavci migranti v tujini in tuji delavci v Sloveniji se soočajo z vsakršnimi ovirami v času zaprtja meja, tudi dobesednimi.

plaža, portorož

So hoteli zasedeni, kakšne so cene nočitev in ali se koristijo boni?

P.K.
26. 7. 2020, 07.45

Epidemija koronavirusa je turizmu povsem prekrižala načrte. Hoteli in zasebne nastanitve so morale zapreti svoja vrata. Situacija se je z majem umirila in vsi so samo upali, da bo vsaj poletje popravilo vtis in stanje v njihovih blagajnah.

videmsek1

Boštjan Videmšek: Rad bi bil malo manj razvajeno pezde

Alenka Sivka / Revija Zarja Jana
25. 7. 2020, 19.20

Boštjan Videmšek, novinar, ki je dolgo vrsto let poročal za Delo – zanj še vedno redno piše – in za svetovne časopise z vojnih območij, pisal pretresljive zgodbe o vojnih sirotah, razseljenih družinah, beguncih, se družil z njimi, poslušal njihove zgodbe, jih zapisal, bil njihov glas.

igor kadunc (24)

Direktor RTV Slovenija Igor Kadunc: "O naši hiši se neprestano širi laži! V Evropi se javni servis vedno financira v ustrezni višini"

Žiga Kariž
25. 7. 2020, 18.27

Radiotelevizija Slovenija, njen direktor Igor Kadunc in zaposleni tega zavoda so v zadnjih tednih tarče hudih kritik s strani vladajoče stranke SDS in njenih simpatizerjev. Novinarje se obtožuje pristranskosti, vodstvo nesposobnosti. Kako na očitke odgovarja prvi mož te hiše, Igor Kadunc

ruska kapelica (15)

Ob Ruski kapelici v okrnjeni zasedbi

C.E./STA
25. 7. 2020, 15.08

Na današnji tradicionalni spominski slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem je slavnosti govornik predsednik državnega sveta Alojz Kovšca pozval k solidarnosti med narodi. Po njegovih besedah je nastopila znova priložnost, da se narodi povežejo v prizadevanjih za ohranitev miru in sožitja.

cernelic3

Počutim se, kot bi dobil Michelinovo zvezdico

Biba Jamnik Vidic / Revija Zarja Jana
25. 7. 2020, 13.50

Potresi, poplave, suša, vremenske ujme in neurja, topljenje ledenikov. Vse to postaja zadnja leta naša realnost. Kmetom, ki se vsako leto spopadajo najprej s sušo, potem z neurji in točo, ni lahko. Zvone Černelič, gospodar biodinamične kmetije iz vasi Dečno selo pri Brežicah, je človek, ki ga zlepa nič ne vrže iz tira.

dom-starejših-hrastnik

Iz bolnišnice se vračajo v hrastniški dom

STA
25. 7. 2020, 11.50

V hrastniški dom starejših, kjer so v petek zvečer vzpostavili nove cone za ločevanje oskrbovancev, okuženih z novim koronavirusom, se danes iz šempetrske bolnišnice vrača devet oskrbovancev. Namestili jih bodo v rdečo cono, namenjeno tistim s potrjeno okužbo.

vreme, nevihta, oblak, neurje

"Gorelo" je rdeče opozorilo, na srečo ni bilo tako hudo

C.E./STA
25. 7. 2020, 10.35

Neurje z močnim dežjem in vetrom je v petek nekaj po 18. uri zajelo predvsem osrednji, vzhodni in severovzhodni del Slovenije.

koronavirus

"Eksponentno" padanje števila okužb s koronavirusom

C.E.
25. 7. 2020, 10.14

V sredo 29, v četrtek 19, v petek pa le še 14 okužb s koronavirusom.

rahel potres, črna

Rahla potresna budnica za Črnjane

C.E.
25. 7. 2020, 08.25

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so danes ob 6.35 zabeležili šibek potresni sunek magnitude 2,0.