Podatki za petek

"Eksponentno" padanje števila okužb s koronavirusom

C.E.
25. 7. 2020, 10.14
Posodobljeno: 25. 7. 2020, 14.07
Deli članek:

V sredo 29, v četrtek 19, v petek pa le še 14 okužb s koronavirusom.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Včeraj so na Institutu Jožef Stefan (IJS) izdelali alarmantno projekcijo, v kateri so ocenili, da "število novih primerov eksponentno raste, podvoji se v 35 dneh", medtem ko je efektivno reprodukcijsko število večje od ena, kar pomeni, da "nam epidemija morebiti začenja uhajati". Kam, niso povedali.

Kakšno pa je dejansko stanje, ki že večkrat ni upoštevalo najbolj črnih napovedi različnih strokovnjakov? V petek so opravili 918 testiranj in zaznali 14 okuženih s koronavirusom. Iz bolnišnic so odpustili štiri osebe, tako da jih je tam 19, dve več, 4, pa se zdravijo na intenzivnem oddelku. Ena oseba z boleznijo covid-19 je včeraj umrla, ni pa potrjeno, da zaradi covid-19.

Okužbe so sicer v petek potrdili v 12 občinah po državi, torej zelo razpršeno. Po dve so odkrili v Kranju in Rogatcu, še v desetih občinah pa po eno, prvič tudi v občini Bloke. V Hrastniku, kjer je žarišče v domu starejših, niso odkrili nobene nove okužbe. Število občin, kjer so doslej odkrili najmanj eno okužbo, je naraslo na 168.