Preiskovalec bančne luknje, ki predstavlja državo v svetu

Anže Logar - zlati deček SDS ali ime, ki bi ga politična levica najraje kar pozabila

Luka Tetičkovič
26. 7. 2020, 18.07
Posodobljeno: 26. 7. 2020, 18.09
Deli članek:

Anže Logar je ime, ki bi ga politična levica najraje kar pozabila, čeprav je bila njegova družina z njo mestoma prepletena. Lahko bi celo rekli, da je njegova odločitev postati kader SDS eden večjih porazov levičarjev.

Bobo
Anže Logar je aktualni zunanji minister in eden vidnejših politikov SDS.
Litovsko državno odlikovanje
Leta 2007 je Logar prejel državno odlikovanje Life Saving Cross, ki mu ga je podelil litovski predsednik Valdas Adamkus. Med dopustovanjem pri enem od madžarskih jezer je namreč Logar ugledal utapljajočega se državljana Litve in se pognal v vodo ter ga izvlekel.

Danes je Anže Logar zunanji minister, ki mu morajo čez stisnjene zobe priznati, da je s političnim povezovanjem z »višegrajci« uspel iz Evropske unije izpogajati za našo državo ugoden proračun in za še eno sedemletje zamakniti trend pretvorbe Slovenije iz neto prejemnice evropskih sredstev v neto plačnico. Ta zasluga seveda ni le Logarjeva, saj je vajeti v končnici prevzel predsednik vlade Janez Janša.

Logarju uspeva, kar v stranki SDS ni uspelo še nikomur, uspešno raste v senci Janše, ki je razvpit po tem, da v kali zatre vsakega povzpetnika, ki bi si želel njegovega mesta. Ko je SDS Logarja poslala kandidirati na županske volitve v prestolnici, so mnogi sklepali, da je tja poslan z namenom politično pogoreti zoper Zorana Jankovića. Logarju se res ni uspelo prebiti v drugi krog, vendar je s trideset odstotki glasov dosegel zavidanja vreden rezultat in dal slutiti, kakšna bi lahko bila prihodnost Ljubljane, če se Janković upokoji brez vzgojenega naslednika.

Logar je nenavaden kader SDS, saj ga nikakor ne bi mogli označiti za jurišnika, kot denimo Žana Mahniča ali Branka Grimsa. Če kaj, Logar kaže, da je izobraževalni aparat stranke SDS učinkovit in zna usposabljati kvalitetne kadre. Svojo izobrazbo je namreč pridobil na Jambrekovi fakulteti za državne in evropske študije na Brdu, naziv doktorja pa leta 2016 še na fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici.

STA
Nekoč bo Janša predal žezlo stranke SDS. Ga bo prejel Logar?

Njegov dedek najvidnejši predstavnik socialističnega realizma

Velja za umirjenega človeka, ki je zasebno prej vljuden kot aroganten. Izhaja iz umetniške družine in se velikokrat pozitivno opredeli do kulturnega evra. Nenavadno, Logarjev dedek je bil Slavko Pengov, najbolj priznan med sodobnimi slovenskimi freskarji, ki z njimi ni opremil le vrste cerkva, temveč celo palačo centralnega komiteja v Beogradu. Danes najbolj znana je gotovo 67,4 metra dolga in 1,4 metra visoka freska v preddverju velike dvorane državnega zbora. Na njej je Pengov upodobil zgodovino naroda od preseljevanja ljudstev pa vse do obdobja po koncu druge svetovne vojne. Tudi Logarjeva starša sta oba iz umetniških voda.

Preiskoval temnejše plati politične levice

Kritiziral kanalizacijo čez vodonosnik
Kot mestni svetnik v Ljubljani se je najbolj izpostavil s kritikami gradnje kanalizacijskega voda čez vodonosnik Kleče. Politični nasprotniki so ga kritizirali, da le politično nagaja, a je kritike hitro utišal z dejstvom, da je projekt kar dvakrat prevpraševala tudi Evropska komisija. »To je tipična zgodba prevlade nekega političnokapitalskega interesa nad stroko,« je dejal.

Bobo
Anže Logar in Zoran Janković

Logar se ni odločil vztrajati pri družinski tradiciji. Javnost ga prvič konkretneje opazi kot preiskovalca luknje v slovenskem bančnem sistemu, ki jo je politčno preiskoval. Ko rečemo politično, mislimo na to, da je domnevno pranje iranskih milijard v Novi ljubljanski banki morala preiskovati politična parlamentarna komisija, saj so se pristojni organi tega lotili malomarno. Po poročanju portala Pod črto so bili preiskovalni organi o primeru Farrokh obveščeni že leta 2010 ali vsaj v začetku leta 2011, kar je potrdil tudi nekdanji predsednik komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič. Policisti takrat v svojo preiskavo niso vključili državnega tožilstva, ki bi z usmerjanjem postopka zadevi lahko prišlo do dna in učinkovito nadzorovalo delo policije.

»Tako obširno nedelovanje pristojnih inštitucij ne more biti plod naključja ali splošnega slabega dela teh inštitucij, ampak je lahko le namerno,« je Logar sklepal v končnem poročilu parlamentarne preiskovalne komisije. Razumen človek njegovim sklepom le težko oporeka.

Logarjevi komisiji je nadalje prek posrednika uspelo navezati stike z glavnim osumljencem Irajem Farrokhzadehom. »Preiskovalna komisija ugotavlja, da je Farrokhzadeh dobro obveščen o ponovnem odprtju primera in da ima v Sloveniji vzpostavljeno mrežo stikov, ki jih očitno lahko kadarkoli kontaktira, kar pomeni, da njegova mreža v Sloveniji nemoteno deluje,« so zapisali.

Danes stranka SDS slabo preiskan primer Farrokh zlorablja kot primer dvojnih vatlov policije, ki se je hitro in temeljito zavzela za aktualno preiskavo nabav zaščitnih mask. To je slab argument, ki temelji na relativizaciji, vendar je težko oporekati temu, da je bil primer Farrokh dovolj dolgo pospravljen v predal, da specializirano državno tožilstvo pri njegovem ponovnem odpiranju ni zmoglo pridobiti novih informacij, saj policisti med leti 2010 in 2012 niso kvalitetno opravili svojega dela.

STA
Anže Logar kot zunanji minister.