Slavica Slavica

Celulit? Pazite, s čim se ga poskušate znebiti!

Lara Jelen / Revija Zarja Jana
26. 7. 2020, 11.59
Deli članek:

Slavica Slavica je v svojem studiu za nego telesa in zdravo življenje Aquarius tako zaposlena, da sva se morali za pogovor o odpravljanju celulita s proticelulitno masažo dogovoriti po osmi uri zvečer. 25 let že to počne in njene stranke zatrjujejo, da zelo uspešno.

Mateja J. Potočnik / Revija Zarja Jana
Celulit je še vedno enak, kot je bil pred 25 leti.

Kaj je njena skrivnost, smo jo vprašali. Pa kaj je novega na področju odpravljanja celulita in ali se lahko ženske enako uspešno masiramo tudi same doma.

Pri odpravljanju celulita ni toliko revolucionarno novega, kot imamo morda občutek ali si mislimo. Celulit je še vedno enak, kot je bil pred 25 leti, ko je Slavica s pomočjo svojih strank ugotovila, da ga s svojo masažo, ki je nekakšna kombinacija ročne masaže, limfne drenaže in masaže tuina, zelo uspešno odpravlja. To sicer ni bil njen prvotni namen, a ko se je izkazalo, da ima s celulitom težave veliko žensk in kako zelo srečne so, ko je razlika po nekaj njenih masažah očitna, se je odločila natančno raziskati, kaj celulit sploh je, da bi njegov nastanek in odpravljanje bolje razumela.

Po znanje na medicinsko fakulteto

Preden se je začela ukvarjati z masažami, je bila babica v porodnišnici in medicinska sestra na otroški kliniki ter pozneje na psihiatriji. Tudi ko se je začela ukvarjati z masažami, ki ljudem že tisočletja pomagajo do boljšega zdravja, je ostala zvesta svoji zdravstveni smeri. Tako se je šla o celulitu poučit kar na medicinsko fakulteto v Ljubljani. Povod za to je bila mlada stranka, ki je k njej hodila na terapevtske masaže, ker je doživela hudo nesrečo in po njej imela resne težave s čutenjem nog in bolečinami. Ko so se njene terapije končale, je presenečena odkrila, da bolečine niso edino, kar je Slavici uspelo odpraviti z masažami. »Slavica, vi ste mi odpravili celulit!« je bila navdušena. In tako je Slavica začela spoznavati celulit v vseh njegovih odtenkih. »Zanimalo me je ozadje in to, kaj ga pravzaprav povzroča, saj sem pred tem veliko delala z anoreksičnimi dekleti, ki so mi kazale svoj celulit, maščobe pa niso imele nič. O celulitisu je takrat na dermatovenerologiji veljalo: to je vnetno stanje vezivnega tkiva,« se spominja. K sreči je zaradi dela na kliniki poznala veliko strokovno podkovanih ljudi in skupaj so začeli odkrivati, kaj se dogaja v koži, da nastane celulit. »Danes vsi pravijo, da je celulit pomarančna koža, mi pa se ukvarjamo s tem, kaj je v vezivnem tkivu. In celulit ni nič drugega kot odpadna snov, ujeta v naše podkožje,« pojasni preprosto, da bi lahko vsakdo razumel. S tem spoznanjem ji je postalo jasno, zakaj je svojim prvim strankam z masažami povsem nevede odpravljala tudi celulit. »Seveda, z masažo sem čistila vezivno tkivo, in izkazalo se je, da je to ključno tudi pri odpravljanju celulita.«

Porabimo lahko samo maščobo, ne pa odpadne snovi

Od njenih začetkov je zdaj že četrt stoletja in danes sogovornica velja za eno najboljših poznavalk celulita v Sloveniji. Zgolj z dotikom kože lahko ugotovi, na kateri strani spite, kako sedite in še marsikaj drugega, zato ji pogosto kdo reče, da prihaja iz pete dimenzije, saj se s svojimi ugotovitvami med masažo zdi kar malo jasnovidna. Obiskujejo jo tudi ženske, ki so si s telesno aktivnostjo in hujšanjem nakopale še več celulita, kar Slavice ne preseneča. »Odpadna snov se zadržuje v vezivnem tkivu in je ne moreš pokuriti. To je odpadek metabolizma in njegova edina funkcija je, da se odstrani iz telesa. Za to poskrbita venozna kri in limfni sistem, ki odnašata odpadno snov. Velika večina se je odstrani skozi pljuča, preostalo pa z urinom, po debelem črevesju in skozi kožo. Celulit je odpadek in pričakovati, da se bo naše telo še enkrat prehranjevalo in predelovalo odpadno snov, je nesmiselno. To se zgodi samo v tistih primerih, ko je človek čisto na koncu svojih moči, ko ga doletijo težke bolezni,« razloži.

Pri vsaki ženski je drugačen

Iz celulita delajo velike probleme, v resnici pa je preprosto: moramo se ga lotiti fizično. »Moramo se ga lotiti z rokami, ga začutiti – pri vsaki ženski je namreč nekoliko drugačen. Celulita se ne da odpraviti s kremami. Saj to vendar ni enako, kot ko po odtoku zlijemo mr. muscolo in čistilo vse razgradi,« je kritična. »Zelo si želim, da bi ženske to razumele. Škoda se mi zdi, da nas zaradi zaslužka priključujejo na neke aparate in prodajajo razne valjarje, s katerimi celulit samo še bolj potlačijo v spodnje plasti kože. To ni dobro. Zaradi denarja ali neznanja nekomu dobesedno zatlačiti odpadno snov v spodnjo plast vezivnega tkiva, ljubi bog! S tem morda navidezno in začasno celulit ni več viden, a kaj ko se poruši ves sistem vezivnega tkiva, poslabša se cirkulacija, vpliva se na kapilare in kmalu nazaj prileti bumerang v obliki enakega ali še huje vidnega celulita.« A komu se ljubi delati in ročno masirati predel, kjer se je pojavil celulit, ko pa je lažje stranko namazati s kremo, jo priključiti na aparat in pustiti, da ta dela svoje. No, Slavica ve, da mora biti pritisk na kožo pri vsaki malo drugačen, da mora celulit in stanje kože začutiti z rokami. Šele to daje možnost za uspeh.

Zakaj shujševalne diete ne delujejo?

»Pri shujševalnih dietah izgubljamo maščobo. Zamislite si veliko balonov, ki predstavljajo maščobo, vmes pa je ujet celulit. Ko zmanjšamo te balone, vse, kar je bilo vmes, pride bolj do izraza. Točno to se dogaja s celulitom, ko hujšamo, nato pa na plaži presenečene odkrijemo, da ga imamo več kot kadarkoli prej. Ja, seveda, ker je bil prej zakrit z maščobo.« Če se želimo znebiti celulita, je bistveno, da najprej očistimo tkivo odpadnih snovi, šele nato postaneta učinkovita tudi zdrava prehrana in več gibanja. Ali kot pove sogovornica: »Če želite imeti lepo stanovanje, najprej naredite generalko. Šele nato začnite z urejanjem.«

Prej boste bankrotirali

Slavica pravi, da so njena skrivnost preprosto njene roke. »Ukvarjam se z bulami in kepami, ki jih pod kožo začutim z rokami, in jih dreniram z različnimi tehnikami masaže A ne gre za klasično limfno drenažo, poudari. Samo limfna drenaža ne bo odpravila celulita oziroma bo človek prej bankrotiral, preden bo to dosegel. Tudi klasična masaža sama po sebi ne bi bila učinkovita, saj z njo obdelujemo mišice, mi pa moramo poskrbeti za vezivno tkivo. Zato je združila več masažnih tehnik, ki skupaj učinkujejo na dele telesa, kjer se zadržuje celulit. »Ko pride stranka k meni, njen celulit postane moj problem. Moje delo je moje življenje in med drugimi živim tudi za uspeh in za to, da se s strankami objamemo, ko odpravimo celulit,« razkriva. Jasno pa pove, da se tega seveda ne da v nekaj urah. »To je odvisno od vsake posameznice, od njenega življenjskega sloga, stresa in nekaterih drugih dejavnikov. Niti dve se ne prehranjujeta enako in ne živita enako. Zato niti ene ženske ne masiram enako kot druge, včasih je celo eno nogo treba zmasirati drugače kot drugo. Nikoli ne morem povedati, koliko terapij bo potrebnih, da odpravimo celulit, se pa vedno trudim, da to dosežemo v čim krajšem času.«

Mateja J. Potočnik / Revija Zarja Jana
Slavica Slavica: "Celulit je še vedno enak, kot je bil pred 25 leti."

O samomasaži

Seveda si lahko predele s celulitom masiramo tudi same doma,  vendar pa je ob masaži nujna tudi limfna drenaža, ki pa si jo zna le redko katera napraviti, kaj šele pravilno. Celo Slavica se ne masira sama, saj na sebi ne more izvajati gibov, kot bi bilo potrebno. »Če se želimo masirati na predelih s celulitom, smo prepognjene, s takšno držo pa zapremo limfne vozle, zato se raje prepustim rokam maserk v mojem salonu,« je iskrena. Če začnemo celulit s samomasažo samo močno pritiskati, ga zgolj zmehčamo, še vedno pa bo prisoten v telesu. Zato Slavica svetuje, da njegovo odpravljanje raje prepustimo strokovnjakom.

Deset železnih nasvetov proti celulitu

Učite se iz napak. Celulit nastaja zelo počasi, ne tako kot maščoba. To pomeni, da nas je z njim življenje že skušalo nečesa naučiti. Res ga sicer lahko povzročijo zdravstvene težave, npr. s ščitnico, pa hormoni, ampak večkrat je razlog za njegov nastanek v našem življenjskem slogu. Razmislimo, kaj bi lahko vplivalo na njegov pojav.

Treba je zdravo živeti in zdravo misliti. O zdravi prehrani vemo tako rekoč vse, prevečkrat pa pozabljamo, da je treba zdravo tudi misliti. Presenečeni bi bili, kako močno na nastanek celulita vpliva stres. Preveč smo v skrbeh, preveč nas obremenjujejo življenjske situacije. Poskusimo spremeniti svoje dojemanje, trenirajmo kanček brezskrbnosti. Poiščimo nekaj, kar nas sprošča.

Zavedajte se posledic

No, s tem nasvetom vam seveda ne želimo povzročati dodatnega stresa, ampak zavedajte se, da če pojeste preveč slanih in sladkih živil, bo to imelo posledice na vaših stegnih (ali trebuhu, bokih, rokah). Ko vas bo naslednjič zamikala takšna nezdrava hrana, se opomnite in premislite, ali je vredno. Poiščimo druge načine, da si pomagamo, kadar nas okoliščine pahnejo v nezdravo prehranjevanje.

Sprehajajte se

Zavedajmo se, da vsaka športna dejavost spodbudi tudi metabolizem, ko pa spodbudimo metabolizem, imamo v telesu naenkrat več odpadnih snovi. To pomeni, da preveč intenzivna vadba ne koristi kaj dosti pri odpravljanju celulita, prej nasprotno. Ravno prav intenziven sprehod je medtem vedno dobrodošel in ravno prava izbira. Seveda pa naj se tisti, ki to potrebuje, ukvarja tudi z intenzivnejšo vadbo. Le na to naj bo pozoren, da bo pred koncem vadbe tempo upočasnil ali delal vaje, da se telo postopoma umiri. Samo pomislite, vrhunski kolesarji, ko pridejo na cilj dirke, sedejo na sobno kolo, da iz telesa počistijo mlečno kislino, ki je v bistvu odpadna snov in bi, če tega ne bi počeli, ostala v telesu.

Sedenje s prekrižanimi nogami je strogo prepovedano!

»Pred mnogimi leti me je znanka vprašala: Če pritisk ustvarja celulit, zakaj ga imam na rokah? Pa sem ji v smehu razložila: To je zato, ker si direktorica. Kadar sediš v pisarni, v avtomobilu, kadar te vozijo šoferji, ali v letalu, si z rokami vedno naslonjena na naslonjalo. Sploh ni čudno, da imaš na nadlakteh toliko celulita. Potem pa sem ji pokazala svojo roko, ki si jo zvečer vedno položim pod obraz, da se mi ta med spanjem ne guba. Skoraj zavreščala je, ko je videla, koliko celulita sem imela na roki, ki sem jo ponoči postavljala pod glavo in posledično pritiskala nanjo,« se v smehu spominja Slavica, ob tem pa pojasni: »Kadar prekrižamo noge, dobesedno zablokiramo limfni sistem in vso odpadno snov, ki je bila namenjena naprej. Tega si res ne želimo početi.«

Ne zapravljajte denarja za proticelulitne kreme

Nima smisla. Tudi če se sami masirate, zaradi proticelulitnih krem vaša masaža ne bo čisto nič učinkovitejša. Raje uporabite oljčno olje. Še raje pa obiščite strokovnjaka, ki dobro ve, kaj počne in zakaj masira tako, kot masira.

Piti je treba, ni pa treba pretiravati

Pomembnost pitja vode se v zadnjih letih tako močno poudarja, da so nekateri začeli piti celo po urah in veliko več, kot bi bilo treba, kar pa spet ni dobro. Pijmo, kadar smo žejni, ni pa se treba nalivati z vodo, niti ko želimo odpraviti celulit. Koliko bo kdo spil, je odvisno od posameznika do posameznika, zagotovo pa je, recimo, pol litra tekočine na dan bistveno premalo, štiri litre vode na dan pa mnogo preveč od tega, kar večina od nas zares potrebuje. Seveda vode ne vnašamo samo s pitjem, temveč tudi s prehrano. Solata in bučke vsebujejo ogromno vode, recimo. Bodimo razumni pri vsem, kar počnemo. Življenje nam je dalo to razumnost, čas, v katerem živimo, pa nas sili v skrajnosti. Poskusimo jih prepoznati in se jim izogniti.

Izkoristite hrano, ki jo ponuja poletje

Vrtovi so trenutno polni koristnih živil. Jejte svežo zelenjavo in stročnice. Tudi z nekaterimi žiti ni nič narobe. Predvsem pa se ne prenajedajte.

Izogibajte se raznim aparatom in valjarjem za odpravo celulita

Tudi če vam jih ponujajo pod krinko kozmetičnih storitev. Celulit potisnejo samo globlje v plasti kože, kar ni dobro.

Bodite ljubeči do svojega telesa, pa se bo to poznalo tudi na našem videzu

»Pred mnogimi leti, ko sem bila v posebni situaciji, sem napisala nekaj, kar je vodilo našega Aquariusa. Takole gre: Skupaj smo se rodili, če lahko duši in telesu rečemo mi. Z duhovno rastjo tudi telesu nudimo lepši in bogatejši videz. Lepota telesa nas v svoji hvaležnosti imenuje za svojega boga.« Bodimo torej ljubeči do svojega telesa, saj s svojimi navadami v veliki meri odločamo, kako bomo videti.

Zarja Jana
naslovnica Zarja Jana