Več testiranja

V Hrastniku 14 novih primerov okužb, dva oskrbovanca umrla

C.E./STA
26. 7. 2020, 09.13
Posodobljeno: 26. 7. 2020, 13.03
Deli članek:

SARS-CoV-2 še kroži med stanovalci Doma starejših Hrastnik.

Bobo
Pred domom starejših v Hrastniku.
Drugod po Sloveniji so v soboto na testiranji odkrili dve osebi okuženi s koronavirusom.

V soboto so v Hrastniku ponovno vzeli večje število brisov, in sicer so v testiranje vključili vse oskrbovance in zaposlene v domu starejših, ki so ga po izbruhu okužb z novim koronavirusom v občini pred dvema tednoma zaprli za obiskovalce. Od teh je bilo pozitivnih 14: 12 med oskrbovanci doma in eden med zaposlenimi, en občan pa se je okužil izven doma starejših.

Direktor doma Drago Kopušar je dejal, da so bili danes obveščeni, da je v mariborskem kliničnem centru za posledicami covida-19 umrl njihov oskrbovanec, ponoči pa je v domu umrla tudi oskrbovanka, ki je bila okužena z novim koronavirusom.

V Hrastniku je sicer 73 vseh aktivnih okužb, od tega 41 med oskrbovanci doma, 11 med zaposlenimi ter 21 med ostalimi občani.

Nujne rešitve glede kadrov in zaščitne opreme

V preteklih dneh je v hrastniškem domu potekalo premeščanje con in oskrbovancev ter vključevanje dodatnih delavcev v delovni proces. Pri tem so jim na pomoč priskočili tudi pripadniki občinske civilne zaščite ter tamkajšnje območne enote Rdečega križa.

Hrastniški župan Marko Funkl meni, da bo morala država najti sistemsko rešitev ne samo glede kadrov, ampak tudi pri nabavi zaščitne opreme. Dejal je, da bo zdravstvena inšpekcija v naslednjih dneh nadaljevala preverjanje oseb s karantenskimi odločbami.

Z novim tednom bo premeščanje in vzpostavljanje con končano, še vedno pa v domu močno primanjkuje delavcev, so še sporočili z občine Hrastnik, kjer za zdaj dodatnih ukrepov ne načrtujejo, prav tako ne v domu starejših.