NAJVEČ JE DOMAČIH GOSTOV

So hoteli zasedeni, kakšne so cene nočitev in ali se koristijo boni?

P.K.
26. 7. 2020, 07.45
Posodobljeno: 26. 7. 2020, 08.27
Deli članek:

Epidemija koronavirusa je turizmu povsem prekrižala načrte. Hoteli in zasebne nastanitve so morale zapreti svoja vrata. Situacija se je z majem umirila in vsi so samo upali, da bo vsaj poletje popravilo vtis in stanje v njihovih blagajnah.

Dreamstime
Ena od portoroških plaž, kjer se namakajo predvsem Slovenci, Avstrijci, Nemci in Italijani.
Ta hip je najbolj živahno na slovenski Obali, od koder prihajajo dobre novice, da je v juliju ustvarjenih okoli 95.000 nočitev, kar je le 18 odstotkov manj kot lani v enakem obdobju.

Potem ko so bili turistični objekti zaradi epidemije koronavirusa precej časa zaprti, so se v zadnjem mesecu napolnile postelje, najhitreje v obmorskih krajih.

Ta hip je najbolj živahno na slovenski Obali, od koder prihajajo dobre novice. Statistika namreč pravi, da je bilo v 21 dneh julija v hotelih občin Piran in Portorož zabeleženih okoli 95.000 nočitev, kar je le 18 odstotkov manj kot lani v enakem obdobju.

Sedeminšestdeset odstotkov vseh prenočitev so ustvarili domači gosti, ki jih je bilo lani, v primerjavi z letos, za kar 160 odstotkov manj. Med tujimi turisti je zadnje tedne na obmorskem delu Primorske največ Avstrijcev, sledijo Nemci, Madžari in Italijani.

Vavčerji pomagajo

Povprečna zasedenost odprtih hotelov v slovenski Istri je v juliju 88-odstotna, vendar niso odprti vsi. Od 26 hotelov jih obratuje 22. Zaprti so vsi štirje hoteli skupine Remisens: Metropol, Lucija, Casa Rosa in Bel Moretto. Če upoštevamo še zaprte hotele, je povprečna julijska zasedenost 76-odstotna, kar je v primerjavi z lanskim letom za 15 odstotkov manj, vendar so bili takrat odprti vsi hoteli.

Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož, nam je povedal, da so zadovoljni s tem, kako je do zdaj potekala poletna turistična sezona. »Seveda so svoje naredili vavčerji, ker na Obali bone na polno izkoriščajo Slovenci. Letos je okoli 70 odstotkov gostov domačih, le 30 tujih. Minula leta, na primer lani, je bilo ravno obratno; v slovenski Istri je letovalo 30 odstotkov Slovencev in 70 odstotkov tujcev,« je povedal.

Kaj bo jeseni

Trenutno je zasedenost hotelskih kapacitet okoli 90-odstotna. Sogovornik je povedal, da dosegajo 80 odstotkov lanskega obiska v tem času. »Sicer pa če gledamo celo leto, je turizem močno prizadela epidemija. Ne vemo tudi, kako bo od septembra do konca leta, ko pri nas običajno poteka kongresni turizem. Odvisno je, kako bo s koronavirusom in ukrepi, ki bodo takrat veljali,« je še dejal Novel.

Za 20 milijonov bonov

Zelo veliko so k temu, da je zasedenost kapacitet tako dobra, torej prispevali turistični boni. Do zdaj je bilo unovčenih 150.000, kar predstavlja okoli 20 milijonov evrov. Zmagovalni kraji po številu unovčenih in rezerviranih bonov, tako so povedali na ministrstvu za gospodarstvo, so Portorož, Izola, Moravske Toplice, Kranjska Gora in Podčetrtek, najbolj priljubljene namestitve pa so hoteli Histrion v Bernardinu, Sotelia v Podčetrtku in izolski Delfin. »Doslej je bilo 44 odstotkov bonov uporabljenih za hotelsko namestitev, 20 odstotkov v apartmajih in 10 odstotkov v kampih. Glavnina bonov je uporabljena za nastanitev do sedem dni, pri čemer jih je bilo doslej največ unovčenih za od dve do štiri nočitve, za (podaljšan) konec tedna,« so izsledki porabe turističnih bonov, ki jih je javilo pristojno ministrstvo.

Od gora do primorja

Minister Počivalšek je ocenil, da so ljudje bone sprejeli zelo dobro in da razumejo smiselnost tega ukrepa. »Prav tako so bone posvojili turistični ponudniki. Njihove pripombe na prvotno uredbo smo hitro upoštevali in danes lahko bone uporabljajo vsi ponudniki nastanitev ne glede na to, ali gre za redne ali sezonske namestitve. Unovčimo jih lahko praktično povsod, od Kredarice do morja,« je dejal.

Kaj pa cene

Preverili smo tudi, koliko stane nočitev na slovenski obali. Če boste želeli bivati v hotelu, boste morali kar konkretno seči v žep, sploh če boste želeli počitnikovati v hotelu, ki je bližje morju. Na noč vam bodo zaračunali okoli 100 evrov, največkrat pa kar okoli 150 do 200 evrov.