Pogosta vprašanja

Morska polt kar čez noč! Skrite plati izdelkov za samoporjavitev ...

T.D.
26. 7. 2020, 12.20
Deli članek:

Samoporjavitvene kreme se na tržišču pojavljajo že dolgo časa. Prve s takšnim delovanjem so se pojavile že med letoma 1950 in 1960.

Profimedia
Kakšno sredstvo za samoporjavitev bomo uporabili, je odvisno od tipa kože in predela telesa.

Že prve samoporjavitvene kreme so vsebovale dihidroksiaceton (DHA), sestavino,  izolirano iz sladkornega trsa, ki se v kremah še danes uporablja za ta namen. DHA reagira z aminokislinami keratina, ki je v roženi plasti, kar povzroči reakcijo in koža se začasno obarva. Pri tem ne nastane enako obarvanje kože kot pri sončenju, pri čemer nastane več melanina, koži lastnega barvila.

Kaj izbrati

Kakšno sredstvo za samoporjavitev bomo uporabili, je odvisno od tipa kože in predela telesa – za obraz so najprimernejše kreme, za telo losjoni. Velja namreč, da je koža obraza, zlasti okrog oči, tanjša in občutljivejša kot drugje po telesu.

Kaj pričakovati

Barvni odtenek, ki nastane, je odvisen od naravne obarvanosti kože, koncentracije DHA v sredstvu in od predela telesa. Odtenek je odvisen tudi od tega, s kakšnim sredstvom očistimo kožo pred nanosom samoporjavitvenega sredstva. Pri rabi alkalnih sredstev (milo, tekoče milo) utegne zaradi reakcije z alkalno (bazično) snovjo nastati nekoliko oranžen odtenek.

Kako nanašati

Pred uporabo samoporjavitvene kreme mora biti koža popolnoma očiščena, odstraniti je treba vse maščobe in ostanke ličil. Pred nanosom samoporjavitvenega sredstva nežno odluščite povrhnjico kože (piling), to namreč za podaljša delovanje kreme. Nato izdelek za porjavitev čim bolj enakomerno – v skladu z navodili proizvajalca, natisnjenimi na embalaži – namažite po vsem telesu, tudi po manj dosegljivih predelih. Po nanašanju sredstva pilinga ne priporočamo več, dokler barva ne izgine. Tako je možno podaljšati obarvanost kože še za kak dan. Pomembno je, da se sredstvo na koži temeljito osuši, sicer utegne obarvati svetla in občutljiva oblačila. Vsaj štiri do pet ur po nanosu ni priporočljivo nositi tesnih oblačil in obuval.

Lahko škoduje?

Samoporjavitvena sredstva načeloma niso škodljiva, čeprav lahko pri nekaterih preobčutljivih posameznikih povzročijo preobčutljivostne reakcije, zlasti pri vdihavanju ali nanosu v bližini očesne veznice. Zato svetujemo, da dan ali dva pred uporabo sredstva na večji površini opravite preizkus morebitne preobčutljivosti. Kremo nanesite na manjši skriti del kože – najprimernejša je notranja stran podlahti. Če ni neprijetne reakcije, lahko sredstvo nanesete na večje kožne površine. Ob preizkusu se boste tudi prepričali, kako se koža obarva, s čimer se boste izognili morebitnemu izrazito rumenemu oziroma oranžnemu odtenku.