ČRNE LISE, PLESNI ...

So paradižnik napadle bolezni in zajedavci?

Z.F.
25. 7. 2020, 11.31
Posodobljeno: 25. 7. 2020, 12.52
Deli članek:

So se tudi na vašem vrtu že začeli bohotiti rdeči paradižniki? Okusen sadež poletja je nepogrešljiv v solatah, juhah, prilogah in še bi lahko naštevali. A včasih, še preden sadeži povsem dozorijo, stebla napadejo bolezni. Kako ukrepati?

Dreamstime
Razpoke na paradižniku so posledica nepravilnega zalivanja in žeje rastlin.

Paradižnik sicer ni zahteven za vzgojo, a kljub vsemu potrebuje nekaj nege in potrpežljivosti, saj ima kar nekaj sovražnikov, ki lahko povzročijo tudi izpad pridelka. Da se to ne bi zgodilo, je treba ukrepati hitro in preventivno, le tako bomo lahko preprečili nastanek nadaljnjih poškodb in bolezni, ki se pojavijo zaradi pomanjkanja snovi, napada škodljivcev ali zaradi pojava plesni.

Črni predeli na plodovih

So rastline in plodovi najprej videti zdravi, ko pa dozorijo, se na plodu pojavi grd črn predel? To je znak, da paradižniku primanjkuje kalcija oziroma je pH zemlje prenizek, da bi rastlina lahko kalcij absorbirala. K tej težavi pogosto prispeva tudi neredno ali pomanjkljivo zalivanje. Da bi povišali vsebnost kalcija v tleh, zemlji dodajte nekaj apna. Če želite postopati še bolj naravno, pa ob sadike položite zdrobljene jajčne lupine ali zalivajte z vodo, v kateri ste prekuhali nekaj jajčnih lupin ter jih po možnosti drobno zmleli v prah. Če boste s takšnim pršilom pršili sadeže, boste preprečili, da bi se na paradižnikih sredi sezone razvila gniloba. Priporoča se, da rastlino zalivate redno in ob enakem času.

Dreamstime
Črn predel na paradižniku je znak za pomanjkanje kalcija oziroma prenizek pH zemlje.

Cvetovi odpadajo

Če iz paradižnikovih sadik odpadajo cvetovi, je vzrokov za ta pojav več. Najpogostejši je nihanje temperature. Do tega običajno pride ob močnejših nalivih oziroma nevihtah, saj takrat temperatura močno zaniha. Drugi vzrok je posledica poškodb, ki jih povzročijo žuželke, tretji pa pomanjkanje vode ali nepravilna količina dušika.

Razpoke na paradižniku

Posledica za nastanek razpoke je po navadi vročina in nepravilno zalivanje oziroma poletne nevihte in plohe. Takrat se rastlina v kratkem časovnem obdobju srečuje z velikimi ekstremi. Po sušnem obdobju v času močnih padavin paradižnik hitro posrka vodo, plod tako nabrekne in naraste prek svojih zmožnosti in pojavi se pokanje. Da bi to preprečili, poskrbite, da rastlina ne bo nikoli tako žejna, da bi posrkala preveč vode na enkrat, zato jo redno zalivajte.