VRT OBILJA

Čas je za poletno setev zelenjave

Z.F.
25. 7. 2020, 14.44
Posodobljeno: 25. 7. 2020, 16.57
Deli članek:

Na vrtu že pobiramo bogato letino, ki je trenutno v polnem razmahu. Ta čas pobiramo grah, kumare, paradižnik, solato, pa tudi nekatere vrste krompirja, stročji fižol … A ne pozabimo, da lahko še sejemo.

Dreamstime
Zagotovite si jesen, polno svežih pridelkov, že zdaj.

Čeprav morda zdaj ne razmišljamo o sejanju zelenjave, saj se plodovi ta čas bohotijo po dolgem in počez, je vendarle dobro posejati še nekaj hitro rastoče zelenjave, ki nas bo razveseljevala ob koncu poletja oziroma jeseni, ko druge zelenjave ne bo več toliko. Zato grede nikar ne puščajte prazne, temveč prostor izkoristite za ponovno setev. Veste, kaj še lahko posejete?

Redkev

Če vas je rdeča redkev razveseljevala od pomladi pa vse do nedavnega in v njenem okusu resnično uživate, ni še nič izgubljeno: lahko jo znova posejete. Če je od pomladi ostalo nekaj olesenelih sadik, jih lahko izkoristite za seme. Redkvica bo v juliju hitro rasla, priskrbite ji le dovolj vlage. Ne pozabite na jesenski pridelek in posejte tudi črno redkev. Prav tako še ni prepozno za setev korenčka in podzemne kolerabe.

Stročji fižol

Čeprav ga verjetno pravkar obirate, še ni prepozno, da ga na novo posejete. Pazite le, da izberete sorto, ki dozori v največ 60 dneh. Tako se boste ob pobiranju navadnega fižola ob začetku jeseni lahko nadejali tudi nepogrešljivega mladega stročjega fižola, ki je poln vlaknin in rudnin, teh pa praviloma zaužijemo premalo.

Namesto solate in špinače

Na gredice s solato, ki se počasi praznijo, lahko te dni znova posejete blitvo in listnati ohrovt. Ta zelenjava vas bo razvajala še jeseni, ohrovt pa bo zdržal celo do zime in zgodnje pomladi. Še vedno lahko sejete kumare in buče, ki bodo v topli poletni zemlji hitro vzklile in obrodile že v začetku septembra. Le ne pozabite na dovolj vlage, ki jo potrebujejo za uspešno rast.