Novice / Kultura

neznani portret primčeve julije1

Za Marijo Magdaleno je našel Primčevo Julijo

G.G./STA
21. 9. 2016, 10.02

V razstavišču Dolenjskega muzeja Jakčev dom v Novem mestu so v torek predstavili do zdaj neznani domnevni portret Prešernove muze Primičeve Julije. Umetniško delo, ki ga pripisujejo slikarju Matevžu Langusu, je akademski restavrator specialist Viktor Povše odkril ob restavraciji slike sv. Marije Magdalene, ki je v zasebni lasti.

Tomaž Pandur, žalna seja

Mariborska Drama se bo poklonila Tomažu Pandurju

E.R./STA
20. 9. 2016, 14.26

Pol leta po smrti režiserja Tomaža Pandurja bodo v Drami Slovenskega narodnega gledališča Maribor uprizorili njegov poslednji projekt Brezmadežna/Immaculata, s katerim se je nameraval spet vrniti v rojstni Maribor.

EdwardAlbee

Poslovil se je Edward Albee

S.R./STA
20. 9. 2016, 12.26

V 88. letu je umrl eden vodilnih ameriških dramatikov Edward Albee, ki ga po svetu štejejo kot enega največjih v svoji generaciji. Novico je javnosti sporočil njegov osebni asistent Jakob Holder.

slg-celje-foto-lili-pusnik-sta_large

Za začetek s komedijo Meglica

S.R./STA
20. 9. 2016, 12.05

Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje bo novo sezono odprlo v petek s komedijo Meglica, ki jo je napisal večkrat nagrajeni sodobni ameriški dramatik Stephen Sachs, režiral pa jo je Jernej Kobal.

jana zupančič

Že drugič dobila nagrado za najboljšo igralko

b.p.
19. 9. 2016, 18.15

Mestno gledališče ljubljansko ob prvi premieri nove sezone že 29 let podeljuje tudi nagrado za najboljšo igralko ali igralca minule sezone.

svetlana_slapsak02

Dr. Svetlana Slapšak: Vse se je zmanjšalo, tudi naše potrebe

Lidija Jež/Zarja
18. 9. 2016, 14.36

V nabito polnem atriju je tisti večer dišalo po francoskih sirih, artičokah, marelicah, po jabolku ljubezni … Vse to je pričaral iskriv pogovor o knjigi Kuhinja s pogledom dr. Svetlane Slapšak. Hrana kot užitek, hrana kot politično vprašanje, hrana, ki je spremenila obličje sveta, hrana kot afrodiziak …

Patrik Greblo

Radi pokažejo kvaliteto

Alesh Maatko
17. 9. 2016, 19.20

Ena od zanimivosti letošnje nove sezone je zagotovo ta, da se bodo kot solisti predstavili kar štirje izvrstni pianisti. Pa seveda violinistka Tanja Sonc, sopranistka Olena Tokareva in drugi.

Edward Albee

Svet pretresla smrt znanega dramatika

K.A./STA
17. 9. 2016, 08.34

Eden vodilnih sodobnih ameriških dramatikov in Pulitzerjev nagrajenec Edward Albee, ki je najbolj znan po drami Kdo se boji Virginie Woolf?, je umrl v petek v starosti 88 let.

zakljucek festivala (1)

Zadnji poklon za ruske baletnike

b.p.
16. 9. 2016, 16.00

Z baletno predstavo Up and Down, ruskega Akademskega državnega baleta Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga, se je zaključil 64. Festival Ljubljana. Seveda pa ni šlo brez zaključne zabave.

zlata straniščna školjka

Z zlato straniščno školjko opozarja na ekonomsko neenakost

M.K.
16. 9. 2016, 12.31

V newyorškem Guggenheimovem muzeju je od danes dalje mogoče doživeti močno umetniško izkušnjo sicer banalnega predmeta in prostora.

Zvonko Čoh antologija Čoharije

Izšla antologija podob Zvonka Čoha - umetnika, ki ne neha čečkati

M.K./STA
15. 9. 2016, 18.42

Pri Mladinski knjigi so tokrat v vrsti slikarskih antologij izdali zgodbe, pesmi in uganke s podobami Zvonka Čoha.

laibach (2)

Zaradi Laibach bo zaprt predor

J.P./STA
15. 9. 2016, 11.57

S koncertom skupin Laibach in The Stroj se na Goriškem v soboto zaključuje letošnji festival Mesto mladih. Za koncert so izbrali nekoliko nenavaden prostor - predor pod Panovcem, skozi katerega poteka magistralna cesta.

SNG_Drama

Goldoni za začetek

S.R.
15. 9. 2016, 11.47

V ljubljansko Dramo se s prvo slovensko uprizoritvijo komedije Zaljubljenca slovitega italijanskega dramatika, pesnika in reformatorja komedije Carla Goldonija po dvajsetih letih vrača uveljavljeni italijansko-hrvaški režiser Paolo Magelli.

Slovenka leta je Jelka Reichman

Na ogled dela Jelke Reichman

S.R./STA
15. 9. 2016, 10.13

Tržiški muzej drevi ob 18. uri v galeriji prenovljenega Paviljona NOB v Tržiču odpira razstavo ilustracij ene najpomembnejših slovenskih ilustratork Jelke Reichman.

gusar (5)

FOTO: Mariborski Gusar osvojil prestolnico

b.p.
12. 9. 2016, 14.30

Dvorana Cankarjevega doma je v zadnjih dneh Festivala Ljubljana gostila Opero in balet SNG Maribor. Štajerski baletni ansambel je predstavil romantični balet v treh dejanjih z naslovom Gusar.

manca izmajlova 3

»Naredila sva album za Slovenijo, Slovenke in Slovence«

b.p.
11. 9. 2016, 17.00

Pesmi mojih krajev je povsem nov glasbeni projekt Mance Izmajlove in Benjamina Izmajova, posvečen 25. obletnici samostojne Slovenije, domoljubju, ohranjanju domače glasbene ustvarjalnosti, vsem Slovenkam in Slovencem. Nejc Simšič

1 Avtor Aleksi Jercog s Slavkom in Brigito Avsenik

Neprecenljiv zapis o Avsenikih

Alesh Maatko
10. 9. 2016, 20.28

Ljubitelji domačih viž in napevov lahko v teh dneh vzamejo v roke povsem novo knjigo Zlati zvoki – Katalog Avsenikove glasbe, v kateri je zaobjeto vse, kar je bilo doslej izdanega o Avsenikovi glasbi.

pregl

Slavko Pregl: Večino zapletov je doživel v živo

Sonja Javornik
10. 9. 2016, 12.05

Ne samo otroke, pisatelj Slavko Pregl zna navdušiti tudi odrasle. Poker z ničlami je njegov drugi roman za odrasle, zgodba je zabavna in napeta, predvsem pa odraz današnjega časa in naše družbe. Pisatelj, ki je bil tudi predsednik Društva pisateljev Slovenije in urednik založbe, nam je zaupal veliko svojih zanimivih misli.

Ante Gotovina

Gotovina tudi na filmu in v TV nadaljevanki

M.K./STA
9. 9. 2016, 16.12

Hrvaška radiotelevizija (HRT) je danes podpisala pogodbo s producentsko hišo Kiklop film o snemanju celovečernega filma in nadaljevanke o upokojenem hrvaškem generalu Anteju Gotovini.

Ars_Electronica

Na Ars Electronici tudi letos več slovenskih umetnikov

M.K./STA
8. 9. 2016, 09.26

V Linzu se danes začenja festival Ars Electronica. Letošnja izdaja bo potekala pod naslovom Radical Atoms and the Alchemists of Our Time. Na festivalu bodo sodelovali tudi slovenski avtorji.

Bojan Križaj

Bojan Križaj bo odprl razstavo o Elanu

E. R.
7. 9. 2016, 12.20

Prihodnji četrtek bodo v Tehniškem muzeju v Bistri odprli razstavo o podjetju Elan, ki že nekaj desetletij velja za eno najbolj prepoznavnih blagovnih znamk.

režiser Paolo Sorentino

Paolo Sorrentino bo posnel film o Berlusconiju

M.K./STA
7. 9. 2016, 08.33

Italijanski režiser Paolo Sorrentino, nagrajen s tujejezičnim oskarjem za film Neskončna lepota, si je za svoj naslednji projekt zadal dramo o nekdanjem italijanskem premierju in medijskem mogotcu Silviu Berlusconiju.

Vilenica, Lipica, lipicani 3

Literati vsega sveta med več kot 300 lipicanci

T.Č.
7. 9. 2016, 08.03

Zeleno posestvo Kobilarne Lipica z več kot 300 belimi lipicanci gosti v teh dneh 31. Mednarodni literarni festival Vilenica. Stik z naravo in sproščeno vzdušje ustvarjata edinstven ambient za ustvarjalce, saj spodbujata kreativnost in povezovanje svetovnih kultur.

Iztok Mlakar v Tržiškem muzeju

Ni težko spraviti lačne krave na frišno travo

Alesh Maatko
5. 9. 2016, 14.00

S koncertom Iztoka Mlakarja, ki je unikaten in zvest samemu sebi, so se v Tržiškem muzeju končali Glasbeni večeri, ki so v mestu gostili pet izvrstnih koncertov in zadovoljili glasbene sladokusce.

Pižama: mojster za smeh

Zaradi šibkega duha ne zdrži brez interneta

Sonja Javornik
5. 9. 2016, 07.16

Vedno zabavni mojster domače besede Pižama nam je med svojimi stand up nastopi, prevajanjem in pisanjem novih umetniških del zaupal, kako si pomaga, ko je na tleh, ali se veseli uspeha prijateljev, pa tudi to, koliko časa zdrži brez interneta.