Portret Prešernove muze

Za Marijo Magdaleno je našel Primčevo Julijo

G.G./STA
21. 9. 2016, 10.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V razstavišču Dolenjskega muzeja Jakčev dom v Novem mestu so v torek predstavili do zdaj neznani domnevni portret Prešernove muze Primičeve Julije. Umetniško delo, ki ga pripisujejo slikarju Matevžu Langusu, je akademski restavrator specialist Viktor Povše odkril ob restavraciji slike sv. Marije Magdalene, ki je v zasebni lasti.

STA

STA
Restavrator Viktor Povše je ugotovil, da gre za meščanski portret mlade ženske, v kateri je prepoznal Primičevo Julijo.

Kot je povedal Povše, je oljni portret, ki prikazuje mladostno Primičevo Julijo, odkril pod sliko sv. Marije Magdalene, ki jo je v restavracijo dobil od ljubljanske lastnice. Da gre za preslikani portret je najprej zaznal s stereoskopskih mikroskopom in nato še z rentgenskim slikanjem, po dolgotrajnem ločevanju močno sprijetih barvnih slojev, pa je ugotovil, da gre za meščanski portret mlade ženske, v kateri je prepoznal Primičevo Julijo.

Da gre z veliko verjetnostjo za do zdaj neznano Langusovo delo je potrdila tudi višja kustodinja Narodne galerije Slovenije Kristine Preininger, ki pa je do trditve, da gre tudi za do zdaj neznani portret Prešernove muze, "zelo zadržana".

Kot je povedala, sledi vodijo v različne smeri in si ne bi upala trditi, da gre pri omenjeni upodobljenki, kljub temu "da bi bilo to mikavno", za Primičevo Julijo. Po vsej verjetnosti pa gre "za Langusov čopič", je povzela.

V Dolenjskem muzeju, ki bo po dogovoru z lastnico slike to za vsaj štiri leta razstavil v svoji slikarski zbirki v Jakčevem domu, so se, da bi potrdili, kdo je na sliki, zatekli tudi k sodobnim strokovnjakom za prepoznavanje.

STA
Julija Primic, poročena pl. Scheuchenstuel, se je leta 1816 rodila v Ljubljani.

Potrdil tudi sodni izvedenec

Kriminalistično-tehnični sodni izvedenec Gregor Kovač, ki je novoodkriti portret s sodobnimi računalniškimi metodami primerjal z dotlej znanimi tremi portreti Primičeve Julije, je na podlagi ujemanj v številnih točkah mnenja, da "obstaja zelo velika verjetnost", da bi lahko šlo za Julijo.

Do odločitve, da bodo omenjeni portret predstavili prav v Novem mestu, je prišlo, ker je v Novo mesto priženjena Primičeva Julija del svojega življenja preživela tudi tam, v Šmihelu pri Novem mestu pa je tudi pokopana, so še povedali v Dolenjskem muzeju.

Julija Primic, poročena pl. Scheuchenstuel, se je leta 1816 rodila v Ljubljani. V Novem mestu, kamor se je priženila, je umrla leta 1864. Pokopana je pri kapeli na novomeškem šmihelskem pokopališču. Njen nagrobnik je pred desetletji prenovil Dolenjski muzej.

Slikarja in freskanta Matevža Langusa (1792-1855) strokovnjaki uvrščajo med zadnje slovenske baročne slikarje. Zaslovel je predvsem s portreti ljubljanskih meščanov, znan je tudi kot avtor dveh do zdaj znanih oljnih portretov Primičeva Julije.