Izmenjava podatkov

Konec skrivalnic za davčne ubežnike

G.G.
21. 9. 2016, 09.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kdor ima odprt bančni račun v tujini, bo moral to čim prej prijaviti finančni upravi (Furs). Če bo do podatka o njihovem računu prej prišel davčni organ, jih namreč čaka kazen. V veljavo namreč stopa pravilo o izmenjavi podatkov o finančnih računih.

Profimedia
Tudi Švica bo sporočala podatke o finančnih računih tujcev.
Seznam držav, ki so pristopile k izmenjavi informacij o finančnih računih in časovnica izmenjave.

Furs bo prihodnje leto začel prejemati podatke o finančnih računih bank in hranilnic, ki jih imajo slovenski državljani odprte v tujini. Izmenjava podatkov z državami, ki so pristopile k izmenjavi podatkov, bo avtomatična.

Furs bo prejel podatke o vseh računih, vključno s podatkom o stanju na računu. V primeru kateregakoli depozitnega računa (poslovni, čekovni, varčevalni itd.) bo prejel Furs tudi podatek o skupnem bruto znesku obresti, vplačanih in pripisanih na finančni račun med koledarskim letom.

Od 200 do 30.000 evrov kazni

Vsak zavezanec, ki ima odprt plačilni račun v tujini, mora tega, v skladu z zakonom o finančni upravi, v osmih dneh od odprtja prijaviti finančnemu uradu. Če tega ne stori, je za fizično osebo zagrožena globa od 200 do 1200 evrov, za fizično osebo, ki opravlja dejavnost, od 800 do 10.000 evrov, za pravno osebo pa od 1200 do 30.000 evrov. To je zgolj globa, ki se nanaša na neprijavljen plačilni račun iz tujine. Če so na podlagi sredstev neprijavljenega plačilnega računa ali ostalih finančnih računov nastale druge davčne nepravilnosti (npr. neprijavljene obresti, ki bi morale biti v Sloveniji prijavljene in obdavčene), so glede tega zagrožene dodatne globe. Odvisno torej od konkretnega primera.

Primer Avstrije

Z izmenjavo podatkov je tako konec tudi davčne tajnosti za tujce v Avstriji. Zaradi obstoječih strukturnih razlik je bilo Avstriji dovoljeno, da prvo avtomatično izmenjavo podatkov izvede šele do 30. septembra 2018. Ne glede na navedeno, se je Avstrija v času sprejemanja direktive zavezala, da ne bo v celoti izkoristila odstopanja in da bo začela s prvo izmenjavo informacij septembra letos in to le za nove račune posameznikov in subjektov, odprte v obdobju od 1. oktobra 2016 do 31. decembra 2016. Za druge račune, ki so veljavni in so bili odprti kadarkoli v preteklosti, pa bo poročala od leta 2018 dalje.