Nezakonitosti

Nekdanji župan Ormoža z novimi dokazi o nepravilnem zaračunavanju smeti

G.G./STA
21. 9. 2016, 10.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Društvo Forum Ormož, za katerim stoji nekdanji župan Vili Trofenik, je znova opozorilo na domnevne nezakonitosti pri zaračunavanju ostanka komunalnih odpadkov v občini. Po skoraj letu dni so namreč dočakali odgovor direktorata za okolje, nekateri dokumenti pa po Trofenikovih besedah razkrivajo tudi zasebne in strankarske povezave.

Bobo
Vili Trofenik je prepričan, da je koncesionar poračun med načrtovanimi in realiziranimi količinami odpadkov izračunal na škodo uporabnikov.

Društvo je oktobra lani v skladu z zakonom o državni upravi in zakonom o lokalni samoupravi direktoratu predlagalo nadzor nad zakonitostjo ormoškega elaborata za oblikovanje cen storitev občinske gospodarske javne službe obdelave in odlaganja ostankov komunalnih odpadkov za leto 2015. Ker sprva ni bilo odziva, so sredi marca letos predlog ponovili in odgovor šele po drugem posredovanju pri direktorici direktorata prejeli po enajstih mesecih čakanja.

Kot je povedal Trofenik, je okoljski direktorat sicer svojo pozornost posvetil le področju obdelave komunalnih odpadkov in pri tem ugotovil, da koncesionar ni spoštoval določil uredbe o metodologiji oblikovanja cen in ni prikazal prihodkov iz naslova opravljanja posebnih storitev, zaradi katerih bi se morala ustrezno znižati cena javne službe.

Koncesionar po ugotovitvah direktorata prav tako ni pojasnil predračunske cene za leto 2016 oziroma ni transparentno izvedel poračuna za leto 2015, v nasprotju z veljavno uredbo naj bi po besedah Trofenika skril tudi prispevek na vložena sredstva med splošnimi stroški. Ob tem je poračun med načrtovanimi in realiziranimi količinami odpadkov izračunal na škodo uporabnikov, je prepričan Trofenik.

"Za celovito sliko stanja zakonitosti zaračunavanja stroškov v zvezi z odpadki od maja 2013 je tem nepravilnostim potrebno dodati še oktobra 2014 s strani direktorata odkrito nezakonito dvakratno zaračunavanje stroškov sanacije odlagališča v višini nekaj 100.000 evrov letno, na katerega smo jih opozorili s takratno zahtevo za izvedbo nadzora," je dodal Trofenik.

Kot ob tem še dodaja, so se nepravilnosti kljub opozorilom zagotovo ponavljale vse od leta 2013 do zaprtja deponije na Dobravi konec lanskega leta oziroma celo po zapori odlagališča.

Kljub odkritim številnim nepravilnostim v društvu z razkritji niso v celoti zadovoljni, zato so zahtevali še dodatna pojasnila, da bi lahko oblikovali celovito sliko o finančnih posledicah takega ravnanja koncesionarja in treh županov, njihovih občinskih uprav in treh občinskih svetov, ki so potrjevali nezakonite elaborate v škodo svojih občanov.

V društvu zatrjujejo, da odkrite nezakonitosti samo pri ravnanju z odpadki skupaj z nezakonito dvakratno zaračunanimi stroški deponije znašajo skoraj tri evre mesečno pri 240-litrski posodi, kar letno nanese skoraj 36 evrov.

Ormoški župan Alojz Sok obtožbe že več let zavrača in pravi, da gre za že večkrat slišane obtožbe, ki ne držijo. Za domnevno nezakonito zbiranje in porabo namenskih sredstev za ureditev odlagališča odpadkov so po njegovih besedah že pred časom vsem pristojnim službam predložili dokumente, ki dokazujejo nasprotno.