Strožja zakonodaja

Redarjem tudi lisice in solzivec

R.T.
21. 9. 2016, 10.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kmalu bodo začeli veljati popravki zakona o občinskem redarstvu, ki mestnim redarjem v primerih, ko ne morejo zadržati prekrškarjev, v skrajnih primerih dovoljujejo tudi uporabo lisic in plinskega razpršilca.

Arhiv Svet24
Uslužbenci redarstva odgovorijo na vsako vprašanje in pobudo, ki jo dobijo s strani občanov, teh pa je bilo lani okoli 7000.

Po zakonu, ki je trenutno v veljavi, ima redar pravico zadržati osebo do prihoda policije. Ker je zakonodajalec želel preprečiti fizični stik z ljudmi, redarji lahko zdaj fizično silo uporabijo le, če gre za samoobrambo. Po novem bo drugače: nov zakon, ki je tik pred sprejetjem, bo mestnim redarjem dovolil uporabo lisic in plinskega razptršilca, če osebe, ki je kršila zakon, ne bodo mogli drugače zadržati na kraju dogajanja. 

Na MJU poudarjajo, da je pri uporabi prisilnih sredstev, ki ostajajo enaka, občinski redar ves čas zavezan k spoštovanju načela sorazmernosti, zato bo vedno uporabil najmilejše prisilno sredstvo, ki je primerno konkretni situaciji,. 

Primerov, ko bi morali redarji uporabiti fizično silo, je sicer po zagotovili mestnih redarjev zelo malo. "V desetih letih bi jih lahko menda prešteli na prste obeh rok," pravi Mohor.

Pritrjujejo tudi na MJU, kjer navajajo neuradne izsledke ankete, ki so jo opravljali leta 2013: "Uporaba prisilnih sredstev je bila v primerjavi s preostalimi pooblastili, ki jih opravljajo redarji, zanemarljiva. Takrat so od 136 anketiranih občin prisilna sredstva uporabili v 13 odstotkih občin."

Dodajajo še, da bodo morala občinska redarstva po novem voditi evidenco uporabe prisilnih sredstev.