Vilenica 2016

Literati vsega sveta med več kot 300 lipicanci

T.Č.
7. 9. 2016, 08.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zeleno posestvo Kobilarne Lipica z več kot 300 belimi lipicanci gosti v teh dneh 31. Mednarodni literarni festival Vilenica. Stik z naravo in sproščeno vzdušje ustvarjata edinstven ambient za ustvarjalce, saj spodbujata kreativnost in povezovanje svetovnih kultur.

Predvideno je preoblikovanje javnega zavoda v Holding Kobilarna Lipica d.o.o., ki bo v 100-odstotni lasti države.

Tako je v Lipici v dneh do 11. septembra slišati več kot 20 evropskih in drugih jezikov, najbolj svečan večer pa se obeta v soboto, 10. septembra, ko bo ob 18.30 v kraški jami Vilenici, nedaleč od Lipice, svečana podelitev literarne nagrade Vilenica 2016.

Za izvajanje javne službe, katere 100-odstotni lastnik bo Holding, bo zadolžena Kobilarna.

V čarobnem vzdušju kraške jame bo v ospredje stopila nagrajenka letošnje Vilenice, hrvaška pisateljica Dubravka Ugrešić. Obenem bo festival postavil v središče slovensko pisateljico Suzano Tratnik, pri ameriški založbi Dalkey Archive Press bo izšel tudi izbor njenih kratkih zgodb Games with Greta and Other Stories.

Posestvo Kobilarne Lipica in bližnja jama Vilenica, ki je ime dobila po bajeslovnih bitjih, ki bivajo v njej, vabita k obisku in ogledu tudi v prihodnjih tednih, ko bo jesen vabila na Kras s toplimi sončnimi žarki.