Čoharije

Izšla antologija podob Zvonka Čoha - umetnika, ki ne neha čečkati

M.K./STA
15. 9. 2016, 18.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pri Mladinski knjigi so tokrat v vrsti slikarskih antologij izdali zgodbe, pesmi in uganke s podobami Zvonka Čoha.

STA
Zvonko Čoh je letos praznoval 60. rojstni dan, lani pa je prejel tudi Levstikovo nagrado založbe za življenjsko delo.

Naslov Čoharije je navdihnil spremni zapis Čohovega prijatelja in sodelavca Milana Eriča o tem, da počečka vse, kar vidi. Likovni urednik Pavle Učakar je pohvalil umetnikovo izjemno slikarsko oziroma ilustratorsko mojstrstvo.

Kdor bo prelistal Čoharije, bo po besedah urednice Irene Matko Lukan imel občutek, da je vstopil v knjižnico različnih avtorskih poetik, tako v likovnem kot v literarnem smislu. Slovenski ilustrator in avtor animiranih filmov je na današnji novinarski konferenci povedal, da se mu knjiga zdi "perfektna". V svojem hudomušnem slogu je umetnik, ki je vedno v pogonu, dodal: "Je pa to najbrž moja zadnja najdebelejša knjiga."

Erič, s katerim je Čoh ustvaril animirani film Socializacija bika, je v spremni besedi zapisal, da ima njegov prijatelj že od nekdaj tendenco, da počečka vse, kar vidi, saj ne prenese beline papirja. Po tem, ko to naredi, je končno miren: "To je neke vrste ljubezen do vsega obstoječega, ljubezen do sveta, ki se kaže v neustavljivi želji, da je vse zapolnjeno, izpolnjeno, da ni prazno. Želja po prisotnosti. Po zlitju z vsem. Sodelovanje. Želja, ki jo imamo vsi."

Čoh je v več kot 35 letih delovanja ilustriral dela številnih slovenskih avtorjev, med drugimi Miroslava Košute, Kajetana Koviča in Toneta Pavčka, največkrat pa ga povežejo z Andrejem Rozmanom - Rozo. Celo tako zelo, da je Rozo nekdo že vprašal, ali je on napisal zbirko ljudskih pesmi in izštevank Enci benci na kamenci. Prvič sta skupaj sodelovala pri delu Rimanice za predgospodiče, od takrat sta ves čas povezana.

Učakarja je v smeh ob delu na knjigi spravila prav vsaka Čohova ilustracija. Čoh je po njegovih besedah tisti, ki se mu vedno smejiš, po drugi strani pa je njegovo mojstrstvo v metjeju kraljevsko. Zato je Obutega mačka na naslovnici, ki v originalu sedi na rdeči zofi, posedel na zofo v kraljevsko modri barvi.

Likovni urednik je pohvalil tudi njegovo sposobnost v ustvarjanju likov, ki se ne ponavljajo, in dodal, da je skozi dela vidno, da se ilustrator pogovarja s svojimi junaki: "Vsak njegov lik, in marsikje jih je veliko, je svet zase."

Pisateljica Anja Štefan je prav tako že večkrat sodelovala s Čohom kot avtorica, ilustriral pa je tudi nekaj ljudskih zgodb, ki jih je zbrala ali priredila. Anja Štefan je vedno znova očarana nad tem, kako zna Čoh v gibu ali z izrazom na obrazu upodobiti prav vsako žival tako, da lahko z ilustracije razbereš njeno počutje ali značaj.

Letos je Čoh praznoval 60. rojstni dan, lani pa je prejel tudi Levstikovo nagrado založbe za življenjsko delo. Oboje je bil povod zato, da so se odločili dela, ki jih je Čoh ilustriral, zbrati v antologiji. Z njo so se poklonili avtorju kot tudi njegovemu prispevku v polje slovenske literature.