Manca Izmajlova in Benjamin Izmajov

»Naredila sva album za Slovenijo, Slovenke in Slovence«

b.p.
11. 9. 2016, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pesmi mojih krajev je povsem nov glasbeni projekt Mance Izmajlove in Benjamina Izmajova, posvečen 25. obletnici samostojne Slovenije, domoljubju, ohranjanju domače glasbene ustvarjalnosti, vsem Slovenkam in Slovencem. Nejc Simšič

osebni arhiv
»Če se ne zavedaš svojih korenin, si nihče,« se strinjata Manca Izmajlova in Benjamin Izmajlov.

Naš ugledni in mednarodno uveljavljeni umetniški par, mezzosopranistka Manca Izmajlova ter violinist, komponist in glasbeni producent Benjamin Izmajlov, sta po osmih letih pripravila nov glasbeni projekt, Pesmi mojih krajev/Songs of My Home. Vanj sta vtkala vse svoje akademsko glasbeno znanje in dolgoletne izkušnje.

»Pesmi mojih krajev je skrbno oblikovan izbor slovenskih pesmi, ki do zdaj še nikoli niso zvenele z orkestrom, čeprav zaznamujejo Slovenijo in njen narod vse od 19. stoletja. Ljudje jih dobro poznajo, so jim blizu in jih imajo iskreno radi, a jih vedno slišijo v komorni, zborovski ali podobni izvedbi. Z novim albumom Pesmi mojih krajev so pesmi dobile nove priredbe in s tem novo življenje, z Benjaminom sva jih nekako popeljala v 21. stoletje,« je povedala Manca.

osebni arhiv
Po platinasto prodanih albumih Slovanska duša in Slovensko srce, ki sta do danes izšla v že več kot 25.000 izvodih, se zakoncema zagotovo obeta še en velik uspeh.

Pri nastajanju novega albuma je sodelovalo kar 140 glasbenikov – Ruski državni simfonični orkester kinematografije, Komorni zbor Ave in posebni gostje: otroški pevski zbor OŠ Žirovnica in solisti, posneli pa so ga največji strokovnjaki v studiih Mosfilma v Moskvi, ki jih odlikuje ena od najbolj vrhunskih tehničnih oprem na svetu. »Na albumu je 15 pesmi, večino priredb je napisal Benjamin Izmajlov, po eno novo priredbo pa so prispevali še Slavko Avsenik ml., Sašo Fajon in Patrik Greblo je še dodala Manca, ki je album z možem snovala nekaj let.

osebni arhiv
Novi album bosta Manca in Benjamin premierno predstavila to soboto, 10. septembra, v Križankah v okviru programa Festivala Ljubljana.